ארכיון חודשי: מרץ 2013

התנצלנו באוזני ארדואן , ואולי שהטורקים יתנצלו על טבח העם הארמני?

marcharmenians

 מצעד המוות של הארמנים,אחד מרבים.

משך שנים נדמה היה לנו כי טורקיה היא האור בקצה המנהרה של האזור בו אנו חיים * מדינה חילונית, מודרנית, כמעט אירופית, דמוקרטית ובת ברית אסטרטגית של ישראל * יש תקווה, אמרנו לעצמנו. אולי גם מדינות ערביות ומוסלמיות אחרות ילכו בעקבותיה ופעם יהיה טוב לחיות כאן * עד שעלה ארדואן לשלטון * נתברר כי האור בקצה המינהרה היא רכבת המאיימת לדרוס אותנו * המציאות הגיאופוליטית אילצה אותנו להתנצל על שהתגוננו מן הטרור שהפעיל ארדואן, אך לנו אסור לשכוח מי הם הטורקים * אם כבר התנצלות אז "הכל כלול"

ההתנצלות שהתנצלנו בלחצו של אובמה לא שינתה את האופי האנטישמי של ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן. היא גם לא תשנה  את מדיניותו, שתכליתה להחזיר את טורקיה למעמד של המעצמה העותמנית. ההתנפלות של ארדואן עלינו החלה לפני פרשת ה"מרמרה" – בנאומים  שהתחרו בנסראללה בארסיות דבריו נגד ישראל ובהתעמת עם שמעון פרס בוועידה הכלכלית בדאבוס, בה ירד בזעם מן הבמה.

להמשיך לקרוא

הרקע לשינאה הערבית למערב ולישראל

איך הפך "האביב הערבי" לסופת טייפון המאיימת להטביע את העולם בדם * מה פשר השינאה  של הערבים לארצות הברית, לצרפת ולמערב כולו * מדוע מסמלת ישראל את המוקד העיקרי לשינאה הזו * הטבח בפריז  מחיב לחזור לשורשי השינאה סיבותיה ומחולליה * הסבר לתופעה נתן אליעזר ליבנה  עוד לפני 40 שנה 

 

יש אדם אחד שקולו חסר בימים אלו ואשר אני אישית מתגעגע אליו מאד. זהו קולו של אליעזר ליבנה, אחד האינטלקטואלים הגדולים של תנועת העבודה הציונית.

ליבנה היה איש רוח, שהגותו הקיפה את חכמת ישראל וחכמת העמים. ידעה להאיר את חידות ההווה בכלים של המקורות היהודיים, תוך שילובם בחשיבה מודרנית. מדי פעם אני מוצא עצמי חוזר לכתביו, ובראש ובראשונה לספרו "ישראל ומשבר הציוויליזציה המערבית". דברים שאמר אז על שיבת ציון המודרנית, על המגמות הדקדנטיות של התקופה, על יחסי ישראל עם העולם, יפים גם לשעה זו.

אליעזר ליבנה ויקישיתוף

אליעזר ליבנה ויקישיתוף

אליעזר ליבנה נפטר בשנת 1975, כמעט 40 שנה לפני שפרץ מה שקרוי "האביב הערבי". אילו פרשנים ומדינאים היו קוראים את משנתו לא היו מופתעים מכך ש"האביב" הפך לסופת טייפון, המאיימת להטביע את המזרח התיכון במבול של דם.

להמשיך לקרוא

כל מה שרצית לדעת על פסח ועל ליל הסדר

 

שפוך חמתך הגדה של פסח מנטואה 1560

שפוך חמתך הגדה של פסח מנטואה 1560

הגדת ימינו בנוסח בן גוריון

 http://www.zeevgalili.com/2011/04/14672

 סדר פסח בנוסח זאב ז'בוטינסקי

http://www.zeevgalili.com/?p=11666

יציאת מצרים זה לא מה שחשבתם

http://www.zeevgalili.com/?p=280

מה שבן גוריון החמיץ בסיפור יציאת מצרים

http://www.zeevgalili.com/?p=2615

התקווה בהגדה לפסח של יהודי ג'רבה

http://www.zeevgalili.com/?p=10373

האם הגיע הזמן לשנות את ההגדה

 http://www.zeevgalili.com/2011/04/14624

 מה פרוש אין מפטירין אחר הפסח אפיקומן

 http://www.zeevgalili.com/2011/04/14662

 קינואה – מזין בריא וכשר לפסח

 http://www.zeevgalili.com/2008/01/579

 

 

הכומר המומר שלא הפסיד אף ליל סדר

d790d79cd79bd7a1d7a0d793d7a8-d792d79cd7a1d791d7a8d792-d79bd795d79ed7a8-d799d794d795d793d799d79d

הכומר אלכסנדר גלסברג (באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)

 איזה מבצעים ביצע בשרות המוסד * מדוע סרב אלוף (מיל) יוסף גבע להיפגש עם הכומר, שהיה בן דוד של אביו * סיפור מופלא על אדם שזכה בתואר           "חסיד אומות העולם" למרות שראה עצמו יהודי ולא הפסיד אף ליל סדר.

בשנת 1964 היה יוסף גבע, אז אלוף פיקוד מרכז, בביקור פרטי בפריז. על אותו ביקור סיפר לי גבע השבוע: " נפגשתי עם חברים ובין היתר פגשתי איש מוסד בכיר, שאמר לי: "בן הדוד של אבא שלך רוצה לראות אותך. זהו הכומר אלכסנדר גלסברג. חשוב מאד שתראה אותו הוא אדם שעשה רבות למען העם היהודי וגם היום הוא עוזר לנו הרבה מאד".

" השבתי לאיש המוסד" – אומר אלוף (מיל.) גבע – " שאני מצטער אבל אין לי שום קרוב משפחה שהוא כומר, ובכך נסתיים העניין. האמת היא שידעתי אז מי הכומר הזה. אחי כבר נפגש עמו כמה שנים לפני כן בפריז ואמר לי, בעקבות אותה פגישה, "האיש הזה נראה כמו העתק מדויק של אבא שלנו. רק עם גלימה של כומר". "

" בדיעבד אני מצטער שלא נפגשתי עם הקרוב המומר שלנו. אך חזקה היתה עלי מצוות אבינו, יקותיאל גלסברג זכרונו לברכה, שאין להעלות על דל שפתנו את עצם קיומו של אותו האיש. זה היה סוד אפל, המלווה את משפחתנו כמה דורות. בפעם הראשונה נודע לי על קיומו של הכומר במהלך מלחמת העצמאות. הוא ביקר אז בארץ וד" ר יוסף בורג, מראשי המזרחי, ביקש מאבי להיפגש עמו. אבי סרב. הוא אמר שסבא שלנו, קופל גלסברג, כבר ישב שבעה על אחיו ועל בניו שמתו. הוא לא אמר שהתנצרו. זו רק לשון הרע שהתנצרו, אמר. בשבילו הם מתו ואינם קיימים עוד. זה היה הרקע להחלטתי שלא להיפגש עם האיש. אני חושב שעשיתי טעות אבל נהגתי בדרך אבותיי" .

מי היה הכומר, שמוסד " יד ושם" העניק לו תואר " חסיד אומות העולם" ?

להמשיך לקרוא

נפתלי בנט – סוס טרויאני או משיח

"אל תתייראי מן הפרושין ולא ממי שאינן פרושין, אלא מן הצבועין שדומין לפרושין, שמעשיהן כמעשה זמרי ומבקשין שכר כפנחס".

דור הכיפות הסרוגות, שחולל את מפעל ההתיישבות ביהודה ושומרון, משווע למנהיג ומצא את בנט * נפתלי בנט לא צמח מתוך הדור הזה * כאיש עסקים מפולפל גילה מפד"ל כושל, השתלט עליו ומינף אותו עד לאקזיט הבא * ואפה הכסף של יאיר המיליונר?

אמור לי מי חברך נפתלי בנט, ואומר לך מי אתה, הכוכב החדש שדרך בשמי הציונות הדתית. מי הוא יאיר לפיד מאחורי הדימוי? אם נדע זאת נבין מה הפך את יאיר ונפתלי לנאהבים ונעימים.

נפלי-בנט-ויקיפדיה

יאיר-לפיד-ויקישיתוף

 

 

 

 

 

 

 

 

                               הנאהבים והנעימים נפתלי בנט ויאיר לפיד  [ויקישיתוף]

להמשיך לקרוא

ליל הסדר בעיני זאב ז'בוטינסקי

זאב ז'בוטינסקי גדל כידוע בסביבה מתבוללת, אך הייתה בו היכולת לתפוס את תמצית תמציתה של היהדות. כשם שלמד יידיש (שלא שמע בילדותו) עד כדי יכולת לנאום בשפה זו, כך למד את המקורות היהודיים ופיתח לגביהם תובנות מקוריות. כזה הוא המאמר "סדר פסח" שכתב.

הוא מודה כי השתתף בסדרים מעטים בלבד. במיוחד זכור לו סדר "אמיתי", שנערך בחבל המערבי של רוסיה, שבו כל המסובים חדורים במצב רוח של פסח. את הסדר ערך סבא חביב לבן שיער וירא שמיים והנער שהיקשה את ארבע הקושיות היה חדור עד מעמקי הנפש רגש של התלהבות.

 

 

זאב ז'בוטינסקי (ציור:  באדיבות חיים טופול)

 

 

ז' בוטינסקי אומר כי מימיו לא היה ינוקא ב"סדר" ולא שאל ארבע קושיות. אבל מאותו ליל סדר קלט את המשמעות של ה"מה נשתנה" שמציג הילד בפני אביו. והוא אומר על עצמו כי גם הוא הציג "מה נשתנה" בפני דור האבות והוא יודע כי יבוא יום והדור הצעיר יציג בפניו את ה"מה נשתנה" שלו.

מה נגיד לינוקות שלנו

וכך במילות הפז של ז'בוטינסקי: "… כשתזרוק שיבה בשערנו וכשתשמע אותה שאלה מפי דור אחר – במה נצטדק אנו, על מה נסתמך? תקופתנו אינה דומה לתקופת אבותינו. שקט ותרדמה שלטו סביבם. מסביבנו רעש ורעם; משהו מתמוטט, משהו נבנה והולך, אלפי סיירים משוטטים באלפי נתיבות חדשים, דגלים חדשים מתנפנפים באוויר ומילים חדשות רועמות –

להמשיך לקרוא

מכתב גלוי לנפתלי בנט

הפוסט הזה נכתב במרץ 2013. האם אני רשאי להגיד "אמרתי לכם"? [ספטמבר 2014]. הוא הפך אקטואלי גם אוקטובר 2020

אתה חייב לבוחריך תשובות לשאלות מטרידות: מה פשר הברית הלא קדושה שלך עם יאיר לפיד * איך אתה מתעלם מעמדות שהביע לפיד משך השנים נגד המתנחלים ונגד ההתנחלויות *  איך נדחקה בעיית ארץ ישראל לשוליים ו"השיוויון בנטל" הפך להיות הנושא המרכזי * וכמה שאלות לא נעימות על התנהגותך במהלך הבחירות 

 

נפלי בנט ויקיפדיה

נפלי בנט ויקיפדיה

להמשיך לקרוא

חמש שנים לפטירתו של אהרון אמיר אחרון הכנענים

ראה גם "בני פלד ככנעני"

http://www.zeevgalili.com/?p=376

סופר, עורך, משורר. כנעני בהשקפתו יהודי בשורשיו. אהרון אמיר (צילום: זאב גלילי)

בימים אלה מלאו חמש שנים לפטירתו של אהרון אמיר * הוא היה  חתן פרס ישראל, מתרגם מקורי  ופורה, משורר חשוב, עורך ספרותי חדשני שגילה כישרונות רבים * אך מעל לכל הוא מסמל את התנועה המוזרה והמסעירה "הכנענים", שהוא היה אחרון מיסדיה ומאמיניה

את אהרון אמיר הכרתי לראשונה בראשית שנות ה-60. עבדתי אז כמתרגם זוטר  בעיתון "הבוקר". באחד הימים נתן לי העורך, גבריאל צפרוני, לתרגם יצירה ספרותית, תרגום אנגלי של  סיפור שנכתב במקור ברוסית.

הסיפור נשא,  כמדומה לי, את השם "יום הרצח הבינלאומי". זה היה אחד מסיפורי מחתרת רבים שנפוצו אז בברית המועצות ("סאמיזדאט" קראו לספרות זו). הרעיון המרכזי של הסיפור היה שהשלטונות מכריזים על יממה אחת, בה יכול כל אדם לרצוח כל אדם מבלי לבוא על עונשו. המספר תאר את האווירה ששררה באותה מדינה בה נקבע חוק דמיוני כזה, כיצד נהגו האנשים עם נטיה טבעית לרצח וכיצד התלבטו גם אנשים, כאילו נורמטיביים, בין ההכרה המוסרית שלהם לבין הנטיה לנצל את ההזדמנות ולהיפטר מאנשים המאוסים עליהם.

להמשיך לקרוא