ארכיון חודשי: ינואר 2004

להתחיל המשא והמתן על הגולן מאיסכנדרון

אם בכלל ייפתח אי פעם משא ומתן עם סוריה על חוזה שלום הוא צריך להיפתח לא מנקודת האפס אלא מנקודת האיסכנדרון – השם הטורקי של אלכסנדרטה. לא בגלל הדמיון בין חבל ארץ זה לבין הגולן אלא דווקא בגלל השוני.

אלכסנדרטה (איסכנדרון) בראשית המאה

הסורים תובעים את חבל אלכסנדרטה מידי הטורקים בטענה שזה נלקח מהם. כלומר: יש גזרה שווה בין אלכסנדרטה לבין רמת הגולן וזו טעות. על מנת להבין את ההבדל צריך לומר כמה מילים על מה שפעם אהוד ברק קרא, בהתחנפות לאסד, " סוריה המודרנית" .

" המדינה הסורית" – כותב ד"ר אייל זיסר מאוניברסיטת תל אביב (בספרו " סוריה של אסד על פרשת דרכים" ) – " נעדרת שורשים וממילא גם לגיטימציה היסטורית… עד לכינונה בידי הצרפתים (בשלהי מלחמת העולם הראשונה) לא התקיימה מעולם ישות מדינית סורית… המונח עצמו נעדר לאורך ההיסטוריה הערבית והמוסלמית" .

מפה טורקית של אזור אלכסנדרטה המכונה איסכנדרון

הקיסרות העותמנית, ששלטה במרחב הזה משנת 1517, משך ארבע מאות שנים, כללה את סוריה ולבנון של ימינו ואת ארץ ישראל משני עברי הירדן כיחידה מינהלית אחת. זה היה " הפלך (וילאיה) הסורי" , שמושלו ישב בדמשק. חבל אלכסנדרטה היה חלק מן הפלך הזה.

חבל אלכסנדרטה שוכן בפינה הצפונית מזרחית של הים התיכון והוא כולל עיר נמל הנקראת בטורקית איסכנדרון. העיר הוקמה על ידי אלכסנדר מוקדון בשנת 133 לפני הספירה, לא הרחק מאיסוס, המקום בו ניצח אלכסנדר את צבאות הפרסים. העיר והחבל ידעו שורה של כובשים – הרומאים, נוסעי הצלב, הטורקים ומוחמד עלי.

אלכסנדרטה נכללה במה שנחשב ל"סוריה המודרנית" רק בשנת 1920, עם מסירת סוריה למנדט צרפתי. תשע עשרה שנים לאחר מכן העבירו הצרפתים את החבל לטורקיה, סוריה זכתה בעצמאות בשנת 1946.

סוריה העצמאית לא השלימה עם אובדן חבל אלכסנדרטה ומאז ועד היום היא מסמנת במפותיה את אלכסנדרטה כחלק מסוריה. הטורקים מצפצפים ובמפות שלהם נקרא החבל איסכנדרון ושטח משוחרר לא יוחזר אף פעם. כאשר ניסו הסורים לטרטר את הטורקים באמצעות סיוע לטרור הכורדי ריכזה טורקיה בשנת 1998 כוחות גדולים בגבול סוריה ואיימה במלחמה. הסורים הבינו את הרמז ומאז הם מתנהגים כילדים טובים.

לענייננו חשובה העובדה איך הסורים תופסים את הגולן ואת אלכסנדרטה. בעיני סוריה כל מה שהיה בתחום סוריה בתקופה העותמנית הוא חלק בלתי נפרד מסוריה. לכן, כשסוריה דורשת מטורקיה את אלכסנדרטה היא מתכוונת לחבל ארץ זה בלבד. כשהיא דורשת את הגולן היא מתכוונת רק למקדמה על חשבון כל היתר. וכל היתר זה כל שטח ארץ ישראל, הנחשב בעיני הסורים "סוריה הדרומית" .

לתשומת לבם של מצדדי " ניצול ההזדמנות" למסירת הגולן לסוריה. לתשומת לבם של יועצי הנשיא קצב, שנחפז להזמין את אסד לירושלים. הנשיא יוכל לעשות שרות טוב לאומה אם יודיע למתווך הטורקי כי אנחנו ניסוג מרמת הגולן כשטורקיה תיסוג מאיסכנדרון.

העורך האלמוני של " העיתון של המדינה"

לרגל הענקת פרס ישראל לתקשורת לעורך " ידיעות אחרונות" לשעבר, דב יודקובסקי

558px-dov_yudkovsky

ערך את העיתון ללא תואר. דב יודקובסקי. (צילום: זאב גלילי)

דב יודקובסקי הוא האיש שהמציא את " ידיעות אחרונות" . ליתר דיוק: את הנוסחה של עיתון המתאים "גם לעוזרת וגם לפרופסור" . מכוחה של נוסחה זו הגיע " דיעות אחרונות" לתפוצה חסרת תקדים בממדים בינלאומיים. יותר ממחצית האוכלוסייה במדינת ישראל נחשפת לעיתון ואין עוד עיתון כזה בשום ארץ מערבית. השבוע הוחלט להעניק ליודקובסקי את פרס ישראל לתקשורת ובכך נעשה צדק לאיש התקשורת החשוב ביותר במדינה, שמרבית ימיו היה אלמוני.

"הסמרטוט של המדינה"

כשקיבל יודקובסקי לידיו את עריכת העיתון בשנת 1948 היתה תפוצתו קרובה לאפס. העיתון החזיק דף אחד בלבד, על נייר שבכל יום היה בתבנית אחרת. הדפסה גרועה, גרפיקה איומה, תוכן דליל. התואר היאה לו אז היה "הסמרטוט של המדינה" . בעל העיתון, יהודה מוזס, שילם לילדים מוכרי עיתונים על מנת שאלה יסכימו להתרוצץ ברחובות ולהכריז "ידיעות אחרונות" . זאת, אך ורק כדי להפגין את נוכחות העיתון וקיומו. באותה תקופה (חודשים מאי יוני 1948) הגיעה תפוצת "מעריב" ל-33 אלף ביום. תפוצה זו גדלה במרוצת השנים למאות אלפים ו"מעריב" נשא את הלוגו " העיתון הנפוץ במדינה" . "ידיעות אחרונות" קירטע אחרי מעריב ונדרשו עוד כעשרים שנה עד שתפוצת שני העיתונים השתוותה(בראשית שנות השבעים).

בשנת 1989 כשיודקובסקי אולץ לפרוש מתפקידו על-ידי קבוצת היורשים למשפחת מוזס, התקרבה תפוצת העיתון ל-600 אלף עותקים (בסופי שבוע). " מעריב" באותה עת היה בתהליך של ירידה מתמדת. תפוצתו (בימי חול) ירדה לכ-70 אלף בלבד ולולא רוברט מאקסוול שרכש אותו היה העיתון מגיעה לסף סגירה.

ה" פוטש" של קרליבך

" ידיעות אחרונות" נרכש על ידי יהודה מוזס, ערב מלחמת העולם השניה. הוא מסר את עריכתו לד"ר עזריאל קרליבך, שהצליח בתוך כמה שנים לחולל מהפך בסגנון העיתונאי של ארץ ישראל הקטנה. "ידיעות אחרונות" של קרליבך היה אנטי תיזה לעיתונות של התקופה – רובה עיתונות מפלגתית מגוייסת, משעממת. מאמרים כאורך הגלות, מעט מידע והרבה קלישאות. קרליבך הנהיג את הרפורטז'ה, את הסיפורים האנושיים, את הסגנון התוסס והפך את העיתון להצלחה גדולה. בשנים בהן צמח והתבסס " ידיעות אחרונות" של קרליבך היה יודקובסקי באושוויץ.

בפברואר 1947 חולל קרליבך " פוטש" ב"ידיעות אחרונות" . הוא נטל את כל עובדי המערכת והדפוס, הקים בן לילה עיתון מתחרה שקרא לו  "ידיעות מעריב" ובאותה הזדמנות גזל גם את כל קוראי "ידיעות אחרונות" .

d79bd795d7aad7a8d7aa-d79ed7a2d7a8d799d791-d7a2d79c-d790d79cd798d79cd7a0d794

"מעריב" בתקופה שהתחזה לידיעות

עורך בתואר ועורך בפועל

הבעלים של " ידיעות אחרונות" , יהודה מוזס, היה צריך למצוא במהירות פתרונות כדי להציל את המפעל שנגזל ממנו ב"פוטש" . הוא היה זקוק לאישיות ציבורית מוכרת בתפקיד העורך ולמישהו שיעשה את עבודת העריכה בפועל. הוא בחר בד"ר הרצל רוזנבלום, פובליציסט רב מוניטין שהיה מחותמי מגילת העצמאות, לתפקיד העורך. על יודקובסקי, שהיה קרוב משפחה, הטיל את התפקיד לשקם את העיתון מהריסותיו.

יודקובסקי הגיע לארץ כפליט שואה, והיה סטודנט באוניברסיטה העברית בירושלים, ערב מלחמת השחרור. לפרנסתו עבד בהעברת מאמרים מירושלים בטלפון למערכת "ידיעות אחרונות" בתל-אביב. לאחר הסרת המצור מעל ירושלים בא יודקובסקי לתל-אביב והחל במלאכת שיקום העיתון.

ידיעות אחרונות יום לאחר הצבעת אום על הקמת המדינה

ידיעות אחרונות יום לאחר הצבעת אום על הקמת המדינה

הרקע לאלמוניותו רבת השנים של יודקובסקי נבע מן הנסיבות המיוחדות שבהן פעל העיתון. העורך בתואר, ד" ר הרצל רוזנבלום, היה יהודי נחמד שהיה מסוגל לכתוב מאמרי מערכת חוצבי אש ולהבה והשקפותיו היו מוגדרות היום כימין קיצוני. אך הוא לא היה מסוגל להיות עורך בפועל ותפקיד זה מילא יודקובסקי כשהוא נושא שנים בתואר הבלתי ברור " מרכז מערכת" . רוזנבלום המשיך להחזיק בתואר עורך גם לאחר שהגיע לפנסיה וזכה לאריכות ימים מופלגת. נח מוזס לא שחרר אותו מתפקידו כי הוא רצה לעצמו את תואר העורך. פעם הציע ליודקובסקי רוטציה בתפקידים, וכבטחון שיפנה את מקומו הציע להפקיד בידי יודקובסקי את מניותיו בעיתון. יודקובסקי סרב וכך נמשך שנים המצב המוזר הזה שכל גדולי המדינה יודעים מיהו העורך האמיתי של העיתון אבל איש מקוראי העיתון לא ידע זאת.

מבחינות רבות היה המאבק בין דב יודקובסקי ונח מוזס לא רק על תואר העורך אלא גם על אהבת האב. יהודה מוזס ראה ביודקובסקי את בנו האמיתי וממשיך דרכו. באחד ממכתביו ליודקובסקי הוא כותב: אני כל כך מתגעגע אליך ואוהב אותך.

נוסחת יודקובסקי

מה היתה נוסחת יודקובסקי?

עבדתי לצידו משך עשרים וחמש שנה וקשה להגדיר את הנוסחה. הוא עצמו אינו מסוגל לעשות זאת, כפי שנוכחתי בהקלטות רבות שערכתי עמו במטרה לספר את סיפור העיתון.

הייתי אומר שהנוסחה הזו היא שילוב של גורמים רבים, שכולם נובעים מאישיותו. יודקובסקי הוא בראש ובראשונה איש תרבות אנין טעם. תרבותו ואנינותו הטביעה את חותמה על העובדים ועל העיתון, קבעה את גבולות המותר והאסור. יודקובסקי נתן ביטוי מעל דפי העיתון לכל קשת הדעות הפוליטית, אך לא היה מקום לביטויים זולים, להפקרות לשונית או לפגיעה בערכי היסוד של החברה והמדינה. הוא אפשר לאנשי שמאל מוכשרים לפרסם את דעתם, אבל הוא לא אפשר להם לפרסם כל מה שרצו. משך שנים הקפיד יודקובסקי לקרוא כל יום חמישי את כל המאמרים הרגישים (שנועדו לעתון של שבת) ולא היסס לפסול דברים שחרגו מן הגבולות שקבע. כשהיה נעדר מן הארץ מילא תפקיד זה שותפו לדרך, נח מוזס, ומעולם לא נעדרו שניהם יחד מן הארץ כדי של ייעשה משהו בהעדרם שיפגע בעיתון.

לאחר מותו של נוח מוזס מילאתי את מקומו של יודקובסקי בעת העדרו מן הארץ. ערב צאתו נהג לומר לי: כל כשלון שלך ייסלח פרט לכך שתאפשר פרסום דברים שאני לא הייתי מאשר. באחד הימים בהם היה בחו"ל הגיעה לשולחני מקאמה פרי עטו של חיים חפר שתקפה את הדתיים במילים שהנייר איננו סובל. הודעתי לחפר כי איני מאשר את המקאמה לפרסום. חפר השתולל מרוב כעס. הזהיר אותי כי יש לו חוזה עם העיתון המבטיח לו חופש הבעת דעה, איים כי יתבע פיצויים, כי יפרסם את המקאמה במקום אחר. הדבר לא עזר לו ובאותו שבוע הופיע העיתון בלי מקאמה של חפר. כשחזר יודקובסקי לארץ הוא אמר לי: טוב עשית.

גאון ונדיב ואכזר

כתבתי כאן פעם כי הייתי מגדיר את יודקובסקי במילים של ז'בוטינסק: גאון ונדיב ואכזר. הוא היה נדיב מאד ביחסיו לעובדים ויצר אווירת צוות ומסירות שאין מוצאים דוגמתה בימינו, ודאי לא בתקשורת. יודקובסקי הקים קבוצה גדולה של אנשים שהיו מעין שלוחות רוחניות-מקצועיות שלו, חשו כלפיו נאמנות מוחלטת וידעו לעבוד בהרמוניה כשהוא מנצח כמאסטרו על תזמורת. הוא היה גם אכזר לא קטן כשהיה צריך לעקור עשבים שוטים ורשלנויות. אך מעל לכל הוא היה גאון בהבנת רוח החברה הישראלית והשינויים המתחוללים בה. למרות שלא ידע לכתוב היה גאון בהערכת טיבם של טקסטים וברוח הלשון המתחדשת בפי הדור החדש. הוא נתן ביטוי בעיתונו לכל גוני הקשת הפוליטית, מעמוס קינן ועד ישראל אלדד מבועז עברון ועד אליהו עמיקם. הוא נתן מקום לכל הדעות ולכל הידיעות הראויות לדפוס, כסיסמת הניו יורק טיימס. אך היו לו קווים אדומים. שום דבר שחורג מן הטעם הטוב וכללי המוסר. שום דבר הפוגע באשיות המדינה ומערער על זכות קיומה. בעמודי החדשות , שהוא ערך מדי בוקר, הקפיד שלא תהיה סטייה קלה כחמורה מן האמת והאובייקטיביות. שום כותרת מגמתית. שום ניסוח מחוכם המסתיר עמדות פוליטיות. ומעל לכל: שום לשון פלצנית וריקה מתוכן. שפה בהירה וברורה. הוא לימד את כולנו שכתיבה יכולה להיות גם ברורה, גם מעניינת וגם בעלת רמה.

יודקובסקי לא היה נקי משגיאות. לא כל האנשים שבחר בהם לעבוד עמו היו בחירה מוצלחת. לפחות אחד האנשים היה בחירה מאד לא מוצלחת והיה הגורם המרכזי להדחתו ממפעל חייו.

ראה מעריב העיתון שלידתו בחטא

ראה הימים בהם היה העולם כמרקחה

ראה פרס סוקולוב ליודקובסקי (קטע אחרון)

ראה כך נלכד הסוס הטרויאני שחדר לידיעות


האריה שטרף פקיד בהסתדרות ועלילת הטבח בג'נין

היו ימים, כשבגרוש היה חור, בתל-אביב היה גן חיות וההסתדרות הייתה מוסד גדול ומפואר. גן החיות שכן אז במקום בו ניצב היום בניין העירייה. בית הוועד הפועל של ההסתדרות שכן באותו מקום בו הוא שוכן היום, ברחוב ארלוזורוב.

באחד הימים נמלט אריה מגן החיות התל אביבי והגיע לבית הוועד הפועל ברחוב ארלוזורוב. האריה היה רעב ושבר את רעבונו באחד הפקידים הרבים שנמצאו בבניין.

בית הוועד הפועל של ההסתדרות [פיקוויקי]

בית הוועד הפועל של ההסתדרות [פיקוויקי]

איש לא הרגיש בחסרונו של אותו פקיד ולמחרת היום טרף האריה פקיד נוסף ושוב איש לא חש בחסרונו. וכך היה האריה טורף את פקידי האיגוד המקצועי מדי יום ביומו ומאומה לא קרה. באחד הימים טרף האריה את מחלק התה. במוסדות ציבור של אותם הימים מחלק התה היה מוסד בפני עצמו. שתיית התה הייתה אז העיסוק החשוב ביותר, ולעתים היחיד, של פקידי הוועד הפועל. המחלק היה עובר מחדר לחדר, דוחף את עגלתו באיטיות, מודע לחשיבותו, מחלק את כוסות התה והסנדביצ'ים (חינם אין כסף כמובן). אין פלא שבחסרונו של מחלק התה חשו כולם ומיד. הדבר הביא לגילוי האריה וזה הוחזר לכלובו בגן החיות. לפקידים נערכה הלוויה פועלית מפוארת. נישאו הספדים ארוכים, על תרומתם של הנטרפים לתקומת ישראל ולמעמד הפועלים.

הפקיד שמת לפתע

נזכרתי בבדיחה הישנה הזו כשקיבלתי באינטרנט ידיעה שהופיעה ב" ניו יורק טיימס" לפני זמן רב. בידיעה נאמר כי בבית הוצאה לאור גדול בניו יורק, המעסיק עשרות עובדים, נפטר אחד העובדים ליד שולחן הכתיבה שלו והדבר נתגלה רק לאחר חמישה ימים. שם האיש, כך נאמר בידיעה, ג'ורג' טורקלבאום, בן 52, העובד בפירמה כשלושים שנה. הוא לקה בהתקף לב ליד המכתבה שלו, שנמצאה במשרד ששכן באולם גדול בו עבדו עוד 23 אנשים. הוא נפטר ביום שני, אך הדבר נתגלה רק בשבת, כאשר האשה המנקה את המשרד ביקשה לברר מדוע האיש עובד בסופשבוע.

למקרא ידיעה זו, המתפרסמת בעיתון המשתבח באמינותו, נתעורר בי הרצון לכתוב על בדידותו של האדם בחברה המודרנית. הרצון לכתוב על הבעיה הכאובה טשטש לרגע את חוש הביקורת לגבי הידיעה. האם מתקבל על הדעת שגופת אדם מוטלת במשרד הומה אדם משך חמישה ימים בלי שאיש חש בה?

הברווז של הבי-בי-סי

והנה בימים אלה פרסם הבי-בי-סי סיפור דומה לזה שפורסם בניו יורק טיימס. בידיעה החדשה נאמר כי פקיד במשרדי המס בפינלנד נפטר על מכתבתו. חבריו, כך לפי הידיעה של שרות השידור הבריטי, לא הבחינו במותו אלא לאחר יומיים.

עד מהרה נתברר כי הידיעה היא ברווז עיתונאי. הבי-בי-סי העתיק אותה מטבלואיד צהוב המופיע בפינלנד. מי שחשף את הבלוף העיתונאי הזה הוא מיודענו ג'ימס טרנטו, העורך הפרו ישראלי של אתר "אופיניון ז'ורנאל" של הוול סטריט ז'ורנאל.

טרנטו הצביע על כך שהסיפור הזה הוא "אגדה אורבנית" , המופיעה מדי פעם בעיתונים לא אמינים.

והפרשה הישראלית

פרשה זו הזכירה לי פרשה אחרת של אגדה אורבנית שנפוצה בארץ לפני שנים. קול ישראל דיווח אז על תאונה שארעה לגבר בחדר השרותים. האיש הצית סיגריה וכאשר זרק גפרור לאסלה התחוללה התפוצצות כתוצאה מהתלקחות אדי חומר ניקוי שבאסלה. למקום הוזעק אמבולנס. כשסיפר על נסיבות פציעתו לאלונקאים שהעבירו אותו, הם פרצו בצחוק. האיש נפל מן האלונקה ושבר גם את רגלו.

הסיפור נשמע אמין ובדסק של ידיעות אחרונות העתקנו אותו מקול ישראל תוך ציון המקור. תוך כמה שעות נתברר כי הסיפור בדוי. עורך הידיעה (שהיה אז אישיות מפורסמת שהגיע לרדיו ממקצוע אחר) סולק מתפקידו כמה ימים לאחר שקיבל את המינוי.

אחד הכתבים הזרים המשרתים בארץ קרא את הידיעה ב" ידיעות" והעבירה לעיתונו בטרם נודע שמדובר בבלוף. הידיעה עברה מעיתון לעיתון סביב הגלובוס ולאחר שנה הגיעה לידיעות אחרונות דרך אחת מסוכנויות הידיעות כסיפור חדש ואמיתי שהתרחש אי שם בין פינלנד לניקרגואה. מישהו מבין העורכים הצעירים בידיעות אחרונות קיבל את הסיפור כלשונו, העתיקו והבדותה שוב פורסמה ב"ידיעות" . כעבור כמה שנים שוב הופיעה הידיעה מאי שם בגירסה מעט שונה ולא אתפלא אם תוסיף ותופיע שוב ושוב.

מבדיה לעלילת ג'נין

לא הייתי מאריך בסיפור שטותי זה אילולא היה סימפטום לבעיה חמורה. ג'יימס טרנטו, הנאבק בגבורה באמצעי התקשורת העולמיים התוקפים את ישראל, ניצל את ההזדמנות כדי להצביע על חוסר האמינות של הבי-בי-סי. הסיפור על הפקיד שמת על מכתבתו אמין בדיוק כמו הסיפור שלהם על הטבח בג;נין כתב טרנטו והציג שוב את הכותרת הנבזית שפירסם אתר הבי-בי- סי בשעתו.

הכותרת של הבי.בי.סי. על הטבח שלא היה בג'נין

ראה

איך הפכה התקשורת רדודה מושחתת ושמאלנית
http://www.zeevgalili.com/?p=6114

דד ליין – מקור הביטוי משמעותו וגילגוליו

http://www.zeevgalili.com/2013/05/18479

השקר והזדון בסיקור פרישת קדימה

http://www.zeevgalili.com/2012/07/17107

ויקיליקס ענת קם ו"הארץ"

http://www.zeevgalili.com/2011/04/14600

פרשת שיקלגרובר  כמבטא מצב התקשורת

http://www.zeevgalili.com/2009/09/6172

כשאמנון דנקנר יגלה את האמת

http://www.zeevgalili.com/2007/09/466

”אנחנו נספר את צידקת הדרך הציונית”

" אם אין לנו הכרה של צידקת הדרך ההיסטורית אין צידוק לקיומנו כאן מחר בבוקר" * שיחה עם צפריר רונן" יוזם ומנכ" ל ערוץ ההיסטוריה הישראלית

" השנה הכי משמעותית בחיי" – אומר לי צפריר רונן כשעיניו נוצצות – " הייתה השנה בה השתתפתי בהקמת גילגל שבבקעת הירדן. זה היה מיד לאחר מלחמת יום הכיפורים. היינו ילדים בני שמונה עשרה, בשנת שרות מוקדמת, ויצאנו להקים קיבוץ. זו הייתה תקופה שהתנועה הקיבוצית הייתה תנועה מיישבת וכוחה במותניה. הייתה לי תחושה של התרוממות רוח עם כל תלם שחרשנו.חשתי שאני ממשיך בדרכם של סבי וסבתי, שהקימו את עין חרוד" .

השבוע, בגיל 48, נוצצות עיניו של צפריר והוא נרגש לא בשל הזיכרונות שהוא מתרפק עליהם. הוא חש התרוממות רוח בתלם חדש שהוא חורש, כהמשך לתלמים שחרשו אבותיו, בני העלייה השלישית. הוא מקים את אפיק ההיסטוריה הישראלית, שיעלה לאוויר בתוך כמה חודשים.

הערוץ שיזם צפריר הוא עסק לכל דבר. אבל צפריר איננו מסתיר אף לרגע את העובדה שמה שהריץ אותו ליוזמה הזו לא היה כלכלי. המניע הוא ציונות, ואצלו המילה הזו לא קיבלה אף פעם מרכאות כפולות.

ציונות-מהפכה -דרמה

" ההיסטוריה הציונית" – אומר צפריר – " היא ההיסטוריה הקולקטיבית של המפעל האדיר ביותר שהעם היהודי חולל מעודו. הציונות היא מהפכה ומהפכה היא דרמה ודרמה טובה לטלוויזיה. אנחנו נספר את הסיפור הזה. נשדר אותו לישראלים ולעולם, לא רק לעולם היהודי. זה יהיה ערוץ גלובלי, שיציג את צדקת הדרך הציונית. צדקת הדרך ההיסטורית של הציונות היא נשמתו ולב לבו של הערוץ. זה לא רק סיפור אהבה והתרפקות על העבר. זהו סיפור המשליך אל העתיד. כי אם אין לנו הכרה של צדקת הדרך ההיסטורית אין צידוק לקיומנו כאן מחר בבוקר" .

" הציבור מאס ברדידות"

" ערוץ ההיסטוריה הוא מה שקרוי ערוץ נושאי. הערוצים האלה נמצאים בתהליך של עלייה בכל העולם. לעומתם, ערוצי הפרסומות המסחריים נמצאים בירידה. הצופה מעדיף לשלם כמה שקלים ולקבל ערוץ איכותי ונקי מפרסומות. הציבור מאס בערוצים הרדודים והוא רוצה ערוץ עומק, כמו ערוצי תכלת דיסקברי ודומיהם.

" יחד אתי השתתפו ביוזמה אבישי כפיר – קצין צנחנים לשעבר ואיש טלוויזיה שלמד אתי בארצות-הברית, ויהיה מנהל התוכניות בערוץ – ושאול לוי, סמנכ" ל הכספים. הקמנו חברה, " ערוץ ההיסטוריה הישראלית בערבון מוגבל" , החברה גייסה הון הנפיקה את עצמה והקימה את התשתית.

" הערוץ ישדר 24 שעות ביממה. יש בידינו היום מאגר של חומר מצולם בכמות של 8000 שעות. בהנחה שבכל יממה נשדר ארבעה מחזורי סרטים של 6 עד 8 שעות כל אחד, בנוסף להפקות מקור שניזום, יש לנו כבר עכשיו מספיק חומר לשנים רבות.

" הגענו לכל פינות תבל במאמצינו להשיג כל פיסת פילם מצולמת, המספרת משהו על הציונות, העם היהודי והאירועים שהשפיעו על גורלו. הגענו למרתפי הק.ג.ב. לארכיונים פרטיים וציבוריים, לאוספים פרטיים וגילינו ממש אוצרות. יש שפע של חומרים שאיש לא נגע בהם עד היום. כמה סרטים היסטוריים הפיק ערוץ 1 בשלושים השנים האחרונות? בקושי 80. את "עמוד האש" הפיקו כשהייתי בן 12. ב סדרת" תקומה" , שהופקה בשנות ה-90 כבר ניכרות טביעות האצבע של האסכולה הפוסט ציונית. מה הם עשו תמורת ה-600 שקל אגרה שאנחנו משלמים כל שנה?

" אבל את כל הסרטים הטובים שבכל זאת עשה ערוץ 1, השוכבים כאבן שאין לה הופכין, נשדר אצלנו. כמו למשל את הסדרות על הכוזרים, על פולניה, העליה מרוסיה, עמוד האש ועוד. איתרנו ומצאנו מאות סרטים טובים, שהופקו על ידי תחנות טלוויזיה זרות – סרטים על מלחמת העולם השניה, יומני קולנוע, סרטי תנך, סרטים על האינקוויזיציה בספרד, על הכנענים, על הביזנטים. חומר נהדר בלי סוף.

במהלך החיפושים שלנו גילינו ממש אוצרות שעם ישראל טרם ראה. למשל צילומים של יהודים מתפללים בכותל בשנת 1946; צילומי המצעד הראשון של צהל; צילומי הקמת כפר עציון  – כל אלה בצבע שהיה באותם ימים יקר מאד ונדיר מאד. ויש אוצרות שסתם הוזנחו. קיימת למשל סידרה על תולדות הציונות, " השיבה" , שהופקה לפני עשרות שנים על ידי שרות הסרטים הישראלי. היא נגנזה ואיש לא היה מעונין בה כל השנים. אנחנו נוציא אותה מן הנפטלין.

" עשינו מיפוי תכנים עולמי של סרטים הנוגעים לעם היהודי ולארץ ישראל. כיום יש בידינו הריכוז הגדול ביותר של סרטים מקוטלגים בתחום הזה – יותר ממה שיש ביד ושם, במכון ויזנטל או בכל גוף וארכיון בעולם. והכל מקוטלג וממוחשב. אני יכול להציג שאילתא כמו: נגב, בן גוריון, כיבשה, ותוך שניה אני מקבל את הקטע שאני מחפש. או אם שואלים אותי מה יש לך על חנה סנש. אם יש קטע של שתי דקות בהן היא נראית בסרט על שדות ים, אני אמצא אותן.

" משימה לאומית"

" הערוץ עתיד להרוויח וכל הסקרים מראים שהקהל מאס בשטחיות של הטלוויזיות המסחריות ורוצה משהו איכותי. אבל אנחנו לא מסתכלים על הערוץ כעל עסק בלבד. את התחקירים שנעשה לצורך הפקות חדשות אנו רואים כמשימה לאומית להצלת ההיסטוריה שלנו מן השיכחה. מתהלכים בתוכנו אחרוני דור הנפילים האוצרים בזכרונם את הסיפור המופלא של הציונות. כל ראיון כזה שיצולם איננו רק אייטם לטלוויזיה אלא גם מפעל הצלה לאומי.

" במסגרת אותה תפישה אנחנו גם מתכוונים להקים בית ספר לקולנוע דוקומנטארי היסטורי. אחת הבעיות המרכזיות בישראל הוא שיש אצלנו אי הבנה לגבי הנושא. אפשר להוריד את הכובע בפני הבי.בי.סי. על הסרטים הטובים שלהם על מלחמת העולם שהפיקו בשנות השבעים והשמונים. יש שם תפישת עולם של הכנת סרט היסטורי דוקומנטארי. בארץ אין בכל אסכולה אין בכלל כיוון.

" אנחנו נביא אנשים שיתחככו בערוץ, שיבינו מה זה תחקיר עומק ומה זה סרט דוקומנטארי איך אפשר לטפל בדברים. השטחיות שולטת כאן והיא מביאה לעיוות. קל יותר להראות חייל ישראלי מכה ערבי מאשר להציג את הרקע שקדם לאותה תמונה. השטחיות פרושה אי הבנת עומק הסכסוך. היא פוטרת אותך מהעמקה וממתן דין וחשבון אמיתי.

תכנית של יממה

* האימפריה האדומה – פרק 1 " מהפכנים"

* ביוגרפיה: מניה שוחט

* ארבעים שנה למבצע קדש

* ביוגרפיה: משה דיין

* האנוסים: אנוסי משהד

* יומני גבע – השנים הראשונות

* עמוד האש פרק 1 – " היעד ירושלים" .

* השואה והגבורה: זכרונות ניצולי שואה

* ביוגרפיה: לוי אשכול

* תעודה – מלחמת יום כיפור בגולן

* מלחמת העולם השניה : המרד הפולני.

* בין חרמש לחרב הקונפליקט היהודי ערבי.

* תעודה: ממלכת הכוזרים – פרק א"

* העולם היהודי – אנטישמיות בארה" ב

* תגליות ארכיאולוגיות בירושלים

* מקורותיו של הפאשיזם

* המאורעות שקדמו להכרזת המדינה.

* קולונל דוד מרכוס – קצין יהודי-אמריקני שבא להלחם במלחמת השחרור ונהרג.

* דור הנפילים: נחום הורוביץ וארגון " השומר"

* משה נובומייסקי – מייסד מפעלי ים המלח

* עלית הנאצים באירופה

* " אמש הותקפנו" – פעולות האצ" ל

* |גחלת לוחשת" – עליית שנות ה-90 מרוסיה

* חבלה במצולות – הפלמ" ח ומאבקו בבריטים

* חסידי אומות עולם : ראול ולנברג.

פלוגות הלילה בצילומי צבע

על אחת הדרכים בהן הושג חומר היסטורי נדיר סיפר לי מנהל התכניות של הערוץ, אבישי כפיר:

" יש לי שכן בחיפה, אברהם עקביה, שהיה השליש של אורד וינגייט (" הידיד הידוע" , הקצין האנגלי שהקים את " פלוגות הלילה" , שחוללו מהפך בתפישה הצבאית של הישוב בשנות השלושים). אותו שכן סיפר לי על אחד מחייליו של וינגייט, קינג קלארק, שקיבל בשעתו ירושה גדולה. בעת שרותו בארץ טייל במכונית ובמטוס פרטי וגם הייתה לו מצלמת קולנוע. שלחנו צוות צילום אל האיש, המתגורר במנצ"סטר. צילמנו וראיינו אותו. הוא מסר לנו צילומי צבע של חיילי פלוגות הלילה מתאמנים ב-1938 בעין חרוד. קיבלנו ממנו גם צילומים של צפת, ראש פינה וכפר נחום, שמעולם לא הוצגו בציבור" .

פרופיל של יזם

" סבא וסבתא שלי, ראובן ויניה כהן וליליה בסביץ, היו בני העליה השלישית וממייסדי עין חרוד בה נולדתי בשנת 1955. לאחר שנת השרות בגילגל התגייסתי לצבא והלכתי לקורס טייס ולאחר שנה נכשלתי. התגייסתי לסיירת מטכ" ל בתקופה שמפקדי היחידה היו יוני נתניהו ועמירם לוין. אחרי הצבא נסעתי לארצות הברית, עבדתי כמאבטח ולמדתי קולנוע וטלוויזיה. המשכתי בלימודים בארץ ועשיתי תואר שני במינהל עסקים. עד שנות התשעים הייתי בעין חרוד. אחר כך הקמתי חברה להפקת סרטים, עסקתי בניהול המשבר בתנועה הקיבוצית וב-92 נרתמתי לקמפיין הבחירות של רבין כאיש טלוויזיה" .

" תחום התקשורת משך אותי כי הוא התווך. והתווך, המדיום, הוא תווך של ההוויה. התווך הוא כלי שאם אתה ממלא אותו בתוכן הוא יוצר את ההכרה. אמרתי לעצמי אם ההוויה לא תהיה הוויה ציונית ההכרה לא תהיה הכרה ציונית" .

=========================================

התנחלות עין הוד

ביקרנו השבוע באחד המקומות היפים בארץ – " כפר האמנים" עין הוד. הכפר, השוכן במורד המערבי של הכרמל, לא הרחק מעתלית, הוא פנינת חמד של נוף טבעי ואנושי, של ארכיטקטורה וצמחיה, של אור, צבע ואוויר. הסתובבנו בין בתי הכפר – שהוא כפר ערבי נטוש שבחלקו נשאר שלם כשהיה – מתבשמים באוויר הצח ושואבים מלוא העין את תכלת השמיים ואת מרבדי הצמחים הצבעוניים.

חשבתי לעצמי כי מי שמצפונו מציק לו על מה שעוללנו לערבים אינו צריך להרחיק להתנחלויות. אין אף התנחלות ביהודה, שומרון ועזה שנטלה כפר שלם מיושביו והתנחלה בו. אין אף התנחלות שסילקה תושבים מאדמתם. וכאן נעשה הדבר. תושבי הכפר אפילו לא הרחיקו לכת. הם אינם נמצאים במחנות פליטים בלבנון או בירדן. הם יושבים במרחק קילומטר אחד בלבד מבתיהם בעבר.

מה שהביא אותנו אל הכפר היה קטע קטן שקראנו בידיעות אחרונות, פרי עטו של דן חמיצר. הוא סיפר על תערוכה המתקיימת במוזיאון ינקו דאדא בעין הוד, הנושאת את השם " מגדלור" . על התערוכה של האמנית גל קינן כתב חמיצר כי האמנית " בנתה כפר ערבי צבעוני ועליז מקוביות. צירופם של רוחות רפאים וקולות רקע הופכים את המקום לסיוט אסתטי מעורר מחשבה בכל הנוגע לארעיותם של מושגים כמו בתים, יישוב ופינוי" .

איני רואה עצמי כמבין גדול באמנות ולא באתי למקום כדי לכתוב ביקורת תערוכות. הקטע שקראתי העיד כי מדובר ביצירה אמנותית שהיא אמירה פוליטית ואותה ביקשתי לחשוף.

הגענו למוזיאון שהוא מבנה אסתטי מרהיב ביופיו ובניקיונו, שנעים לשהות בו גם תודות לצוות האדיב ומסביר הפנים. במבט ראשון נראה המיצג של גל קינן כאיזה מבנה לגו עליז שילדים נטשו אותו באמצע המשחק. קוביות ענק כתומות וצהובות, בובות פליי מוביל, גלגל ענק, עצים פלאסטיים, מריצה. התבוננות מקרוב במיצג מלמדת שמשחק הלגו הזה הוא מעין חיקוי קריקטורי של המציאות החומרית של הכפר. ברקע נשמע קולה של שושנה דמארי בשיר " מגדלור" שעבר עיבוד דיגיטאלי כך שהוא נשמע כקול רפאים. וזה לדברי אוצרת התערוכה, רעיה זומר, " מוסיף להרגשת הפלצות" .

פניתי לאמנית גל קינן, ילידת באר שבע בת 33, וביקשתי את פרשנותה וזה מה שאמרה לי:

" אני באה ממקום שמאלי מאד. התובנה שלי היא משם. כשהסתובבתי בעין הוד היה לי ברור שאני הולכת לעשות שם תערוכה שתנסה להעלות את הבעיות במקום ולא להתעלם מהן. וחלק מהבעיות במקום זה בעצם ארכיטקטורה שננטשה והולאמה על ידי התושבים הישראלים. בעוד התושבים האמיתיים של הבתים האלה נמצאים במרחק קטן ואינם גרים בבתים המקוריים שלהם.

" אתה מסתובב בעין הוד ואתה רואה קשתות, אתה רואה אבני ריחיים, אתה רואה מבנים. כל מיני שאריות של תרבות אחרת שהישראלים משתמשים בה עכשיו לקישוט. אז המחשבה שלי הייתה לקחת את התרבות האחרת, שהאנשים כבר לא שמים לב אליה, לא רואים אותה ולהחזיר אותה עוד פעם למצב של ניראות.

" ולכן במיצג שלי בחרתי לעשות חורבה שבה מופיעים אלמנטים מהארכיטקטורה הערבית. להדגיש אותה מתוך תחושות של מצב שאולי היה יכול להיות אחרת. שתהיה איזה חלוקה אחרת של הדברים שלא יגורו כל הזמן חמש מאות מטר ליד ויזכרו כל הזמן שזה הבית שלהם לשעבר ושהם גרו שם לפני המלחמה" .

שאלתי:האם עשית את העבודה מתוך תחושה שגרמנו עוול?

תשובה: בעיני כן.

הכומר המומר שהציל אלפי יהודים

d790d79cd79bd7a1d7a0d793d7a8-d792d79cd7a1d791d7a8d792-d79bd795d79ed7a8-d799d794d795d793d799d79d

הכומר אלכסנדר גלסברג (באדיבות מרכז מורשת יהדות בבל)

 איזה מבצעים ביצע בשרות המוסד * מדוע סרב אלוף (מיל) יוסף גבע להיפגש עם הכומר, שהיה בן דוד של אביו * סיפור מופלא על אדם שזכה בתואר           "חסיד אומות העולם"

בשנת 1964 היה יוסף גבע, אז אלוף פיקוד מרכז, בביקור פרטי בפריז. על אותו ביקור סיפר לי גבע השבוע: " נפגשתי עם חברים ובין היתר פגשתי איש מוסד בכיר, שאמר לי: "בן הדוד של אבא שלך רוצה לראות אותך. זהו הכומר אלכסנדר גלסברג. חשוב מאד שתראה אותו הוא אדם שעשה רבות למען העם היהודי וגם היום הוא עוזר לנו הרבה מאד".

" השבתי לאיש המוסד" – אומר אלוף (מיל.) גבע – " שאני מצטער אבל אין לי שום קרוב משפחה שהוא כומר, ובכך נסתיים העניין. האמת היא שידעתי אז מי הכומר הזה. אחי כבר נפגש עמו כמה שנים לפני כן בפריז ואמר לי, בעקבות אותה פגישה, "האיש הזה נראה כמו העתק מדויק של אבא שלנו. רק עם גלימה של כומר". "

" בדיעבד אני מצטער שלא נפגשתי עם הקרוב המומר שלנו. אך חזקה היתה עלי מצוות אבינו, יקותיאל גלסברג זכרונו לברכה, שאין להעלות על דל שפתנו את עצם קיומו של אותו האיש. זה היה סוד אפל, המלווה את משפחתנו כמה דורות. בפעם הראשונה נודע לי על קיומו של הכומר במהלך מלחמת העצמאות. הוא ביקר אז בארץ וד" ר יוסף בורג, מראשי המזרחי, ביקש מאבי להיפגש עמו. אבי סרב. הוא אמר שסבא שלנו, קופל גלסברג, כבר ישב שבעה על אחיו ועל בניו שמתו. הוא לא אמר שהתנצרו. זו רק לשון הרע שהתנצרו, אמר. בשבילו הם מתו ואינם קיימים עוד. זה היה הרקע להחלטתי שלא להיפגש עם האיש. אני חושב שעשיתי טעות אבל נהגתי בדרך אבותיי" .

מי היה הכומר, שהשבוע העניק לו מוסד " יד ושם" תואר " חסיד אומות העולם" ?

להמשיך לקרוא

תסמונת השנאה למתנחלים

השבוע שאל מישהו האם השנאה למתנחלים והרצון לפנות התנחלויות איננה איזה סוג של מחלת נפש.

את התשובה לשאלה ניתן למצוא בטקסטים הבאים:

" איך מפנים מתנחלים?

סרן ד. ר. מ" פ בגולני: "אין שום בעיה לפנות מתנחלים. בתור התחלה לוקחים אחד ודופקים לו אחד בראש. אחר כך לוקחים את המשפחה שלו, דופקים גם להם אחד בראש, אחד לכל ראש. אחר כך מובילים מסק" רים (מסוקי קרב) לכיוון המאחז ומורידים עליהם 20 מילימטרים וולקאן עד שמפסיקות הצרחות. אחר כך מביאים שופל ומפנים את המתנחלים. עשינו את זה בג"נין אין סיבה שלא נעשה את זה גם עכשיו" " .

" סמ" ר ג.ס., צנחן: "עקרונית זה לא צריך להיות סיפור ואם לא היינו מקבלים פקודות להתנהג יפה (——- מה זה להתנהג יפה? זה צבא זה?) היינו גומרים עם זה חת שתיים. סך הכל מה? תופסים מתנחלת, כן ——— אותה עם יד מסובבת מאחורי הגב —- (וכאן בא תאור תקיפה- ז.ג. ). אח שלי בנח" ל עשה את זה בחברון ואין סיבה שלא נעשה את זה גם בצנחנים" .

סרן ד" ר ש.צ., רופא בשלישות: " הבעיה היא שלא מקשיבים לדרגים הנמוכים. אני אישית הצעתי למח" ט גזרה שנתפוש את הארבעה הראשונים שמתקוממים, המח" ט יחזיק אותם מאחורי הגב ואני מכניס להם 20cc חומר הרדמה בעורק של הגרון. מהפחד הם נופלים. השאר מתפנים לבד. עשיתי את זה אתמול בחאן יונס, אין סיבה שלא נעשה את זה מחר" .

את הטקסטים הללו מצאתי באתר הנקרא " הפנקס הפתוח" , אתר המפרסם משהו כמו " ספרות אלטרנטיבית" ואפשר למצוא בו עוד פנינים כאלה.

תאמרו: אין מביאים ראיה מן האינטרנט, שבו מוצאים מקלט מופרעים מכל הסוגים. אז הנה טקסט שהופיע ב" הארץ" , העיתון החשוב לאנשים חושבים. מה שמספק לנו עיתון זה בעמודי החדשות ובעמודי הדעות אנחנו כבר יודעים. אך אפילו מאמר העוסק בצרכנות מוצא דרך להביע את יחסו למתנחלים ולסמן אותם כמצורעים.

בכתבה על צריכת מזונות אורגאניים כותבת אורנה קאזין: " צרכנים רבים המקפידים לרכוש ביצי חופש או פירות וירקות אורגאניים מתקשים לברר מי מן החקלאים שמאחורי המותגים. כך, בין הספקים של המותג "הרדוף" למשל יש גם תושבי התנחלויות שאולי ידועים בגישתם הסובלנית לבעלי חיים, אך לא בהכרח לתושבי הכפרים הערביים הסמוכים" .

לא רק הביצים של המתנחלים הם נבלה וטרפה. גם הטופו שהם מייצרים וגם החסה. כל הכתבה כתובה ברוח שניסוי מתנחלים היא אכסיומה שאין להרהר אחריה.

ומה בדבר עמודי החדשות של " הארץ" ?

הקורא משה קרמר מראשון לציון הציג לעורך " הארץ" חנוך מרמרי את השאלה הבאה: |

" מדוע כשהמתנחלים מתים בפיגועים אתם כותבים שהם נהרגו,ולא שהם נרצחו. האם רצח מתנחלים פחות גרוע מרצח תושבי הקו הירוק?

העורך חנוך מרמרי לא הכחיש את טענת הקורא. הוא רק התפתל בתשובה בה אמר בין היתר: " אין בהארץ הנחיה ברורה ופסקנית בנוגע למקרים שבהם אמורים עורכי החדשות להשתמש בשורש " רצח" או " הרג" … דיונים רבים שנערכו בשאלה זו לא הצליחו להביא ליצירת כלל ברור… העברית מספקת שתי תבניות לשון עיקריות לתיאור הזוועה האלימה שבעימות – הרג ורצח. הרג נמוך מדי רצח לעתים חריף מדי…"

או נקח לדוגמא את מאמרו של חבר הכנסת אברהם בורג שפורסם בגארדיין הבריטי ב-15 בספטמבר 2003. במאמרו הנושא את הכותרת " קץ הציונות" הוא אומר בין היתר: " קץ המפעל הציוני עומד בפתחנו. יש סיכוי ממשי שדורנו יהיה הדור הציוני האחרון" .

ומי אשם במצב? – אין אופוזיציה, השלטון מושחת אבל עיקר חיציו מופנים אל המתנחלים וההתנחלויות. אחרי אלפיים שנים של מאבק הישרדות הפכנו למדינת מתנחלים, אומר בורג. מדינה זו מונהגת על ידי קליקה בלתי מוסרית של פורצי חוק מושחתים שאוזנם אטומה מלשמוע גם את אזרחיהם וגם את אויביהם. " מאד נוח להיות ציוני בהתנחלויות הגדה המערבית בית אל ועופרה. הנוף התנכי מקסים ואתה יכול לצפות מבעד לפרחי הגרניום ולא לראות את הכיבוש" .

בהמשך דבריו מביע בורג הבנה למחבלים המתאבדים שאיננו צריכים להיות מופתעים שהם מגיעים אלינו שטופי שינאה לאחר שעשינו להם כילדים מה שעשינו. הם שופכים את דמם במסעדותינו כי הם משאירים בבתיהם הורים וילדים רעבים ללחם.

וכך הלאה וכך הלאה.

האם כל הגילויים הללו הם ביטויים למחלת נפש?

לא. זו איננה מחלת נפש של אדם זה או אחר. זהו תסמין של מחלת נפש יהודית שקוראים לה

השכל היהודי והדמוגרפיה

קראתי פעם באיזה מקום הסבר לעליונות המוח היהודי מול המוח של הגוי. אצל הגויים, אומר אותו הסבר, פונים מיטב הנוער לכמורה. אלה אינם נישאים ולא מותירים צאצאים מוכשרים בדמותם. אצל היהודים לעומת זאת זוכה התלמיד חכם לטיפוח של הקהילה, לשידוך של הנשים הטובות ביותר והכלות העשירות ביותר ואלה מביאים צאצאים מוכשרים רבים לעולם.

הסבר זה נשמע אמנם כבדיחה נוסח הדג מלוח שאכילת ראשו היא הגורם לחכמתם של היהודים. אך הסבר דומה ברמה מדעית מצאתי בספרו של פרופסור יעקב כץ " בין מסורת למשבר" . כץ, שאין לחשוד בו בנקיטת עמדות " גזעניות" , מסביר כי טיפוח התלמיד חכם מבחינת מעמדו בחברה והבטחת קיומו הכלכלי היא בין הגורמים המרכזיים לשמירת המורשת היהודית וטיפוח הכרשרונות במהלך הדורות.

נזכרתי בסיפורים הללו למשמע איזו תכנית רדיו שהביאה אותי למסקנה שקרה לנו משהו שבגללו איבדנו לפחות חלק מן הגניוס היהודי וכיום אנו מגדלים טיפשים ככל הגויים. קלטתי את התכנית הזו בחטף בעת נסיעה במכונית כך

שאיני יכול לומר באיזו תחנה שודרה, מי היה המראיין ומי המראויין. אך תוכן השידור זכור לי היטב.

המרואיין היה איזה פרופסור שהירצה בכנס הרצליה על בעיות ערביי ישראל. מצוקתה של האוכלוסיה הערבית בישראל, אמר אותו פרופסור, איננה נובעת מאפליה כלפי האוכלוסיה הערבית ומיחס השלטונות כלפיה. היא נובעת בראש ובראשונה מן הריבוי הטבעי הגדול של הערבים, שמתקרבים לאחיהם שמעבר לקו הירוק, שם הריבוי הטבעי הוא הגדול בעולם.

אין שום דרך לשפר את מצב ערביי ישראל, אמר אותו פרופסור, אלא לנקוט בצעדים לצימצום הילודה. זו גם הדרך לשפר את מצב ערביי יש" ע. והוא נתלה באילנות גבוהים: מצרים ואיראן שהגיעו למסקנה זו ושם מקיימים שיתוף פעולה בין השלטונות לבין הסמכות הדתית כדי לחנך ולגרום לריסון הילודה.

עד כאן הפרופסור. עכשיו מגיע תורו של המראיין מזרע ישראל ונפל על המציאה כמוצא שלל רב. והוא שואל: האם יכולה הממשלה לנקוט בצעדים כדי לצמצם את מספר המתנחלים המתרבים יותר מן האוכלוסיה היהודית וכמובן את החרדים.

ואז הוא מטיל את שאלת המחץ: אתה מעלה על דעתך שממשלה דמוקרטית תחליט לעודד ריסון הילודה בקרב הערבים ולא תנקוט מדיניות כזו כלפי היהודים.

והפרופסור ממהר להתנצל ולהסביר שבכלל לא עלה דעתו רעיון מוזר כזה. שכמובן אין להעלות על הדעת אפשרות כזו.

ואני חושב לעצמי היכן אבד הגניוס היהודי ואיך הצלחנו לגדל בתוכנו כסילות כזו. המראיין הוא פרי באושים רגיל של התקשורת. והפרופסור חסר אומץ לב להגיד למראיין את האמת: אדוני הנכבד, אנחנו מדינה דמוקרטית, אבל לא מדינה מתאבדת. ממשלה של מדינה יהודית חייבת לפעול כדי להבטיח את הרוב היהודי במדינה. עם שאיבד שליש מבניו בשואה צריך לפעול להגברת הילודה היהודית כפי שפעל בן גוריון בראשית ימיה של המדינה. באנו לארץ על מנת להבנות בה ולא להידחק מתוכה. כבר היום מממנת כל משפחה יהודית ב-5000 ש" ח לשנה את המיעוט הערבי ההולך וגדל ולא נוכל להמשיך בכך לנצח.

וכאילו כדי להשלים את התמונה שמעתי באותה תחנה פזמון שאלה חלק ממילותיו:

בעולם הזה מסריח

מניו יורק ועד רפיח

אם שחורים אם לבנים

נמות כולנו גזענים

ולי נדמה כי המקום היחיד המסריח בין ניו יורק לבין רפיח היא התקשורת הישראלית.

הוא בכלל לא טיפש

" אין מקום בין הים לירדן לשתי מדינות ישראל ופלסטין" – אמר מועמר קדאפי והוסיף: " כשם שאי אפשר ששני אנשים ילבשו אותו זוג מכנסיים.

קצת סטטיסטיקה

כמה טייסים חתמו על מכתב הסרבנות? לאחר שנוספו כמה ונגרעו כמה שהתחרטו יש לנו משהו כמו 25 טייסים ברוטו. בלי לגלות סוד צבאי גדול אפשר לומר כי חיל האוויר הכשיר מאז הקמת המדינה כ-3000 טייסים. אולי קצת יותר. כלומר פחות מאחוז אחד מן האזרחים שהם גם טייסים חושבים שאנחנו פועלים בצורה לא חוקית ולא מוסרית, כשאנחנו שולחים אותם לחסל את מרצחינו. אחוז אחד.

כלומר: מדובר כאן במה שסטטיסטיקאים קוראים גבול הטעות הסטטיסטית.

כמה חתמו על מכתב לוחמי סיירת מטכ" ל הסרבנים? כאן המספרים גדולים עוד יותר. המספר הכולל של לוחמי סיירת מטכ" ל לדורותיהם מגיע לפי הערכה לכ-20 אלף. על מכתב הסרבנות חתמו פחות מתריסר אזרחים שבעברם היו לוחמי סיירת. זה עוד פחות מגבול הטעות הסטטיסטית.

עמנואל הלפרין

עמנואל הלפרין, מגיש התכנית " מהיום למחר" בערוץ 1, פורש מרשות השידור לאחר ארבעים שנות עבודה. חבל.

איני יודע מה הן השקפותיו הפוליטיות של הלפרין וזו כבר מעלה גדולה. יש לי עם זאת מקום לחשד שתורת ז"בוטינסקי איננה כוס התה שלו, למרות שדודו היה מנחם בגין.

הוא דמות חריגה בנוף התקשורית תרבות הדיבור שלו, בנימוסיו, בכבוד שהוא רוחש למרואיינים ביושר האינטלקטואליהוא אינו קוטע את המרואיינים, אינו מתחרה אתם באמרי שפר, אינו מביע את דעותיו אלא מאזין. הוא גם איש תרבות בבחירת הנושאים, בצורת ההגשה שלהם, בגרוי האינטלקטואלי שהוא יוצר. הוא ההוכחה שאפשרית גם תקשורת אחרת.

ברק המיליונר

אהוד ברק הוא מיליונר. מנתונים שפורסמו בתקשורת עולה כי הונו הידוע מגיע למיליון וחצי דולר גם לאחר שנתן לגרושתו את חלקה. כי שכרו מסתכם ב-130 אלף דולר לחודש. לפי נתונים אלה אהוד ברק הוא גאון כלכלי. כי הרי לא חלפו שלוש שנים מאז פרש מראשותש הממשלה וכבר עשה הון כזה. עד לפרישתו היה בסך הכל עובד מדינה, קצין בקבע, רמטכל, ראש ממשלה. יש לו פנסיה נאה אבל זה לא הופך אדם למיליונר.

אין עינינו צרה במי שעושה כמה דולרים לפרנסתו. אם למשל הוא נושא הרצאות ומנצל בכך את יוקרתו (המפוקפקת) כראש ממשלה לשעבר, הוא הולך בדרך שלפניו כבר כבשו אותה רבין ונתניהו. אך מהרצאות לא נהיים מיליונר. את המיליונים שלו עשה ועושה ברק מעסקי ייעוץ אסטרטגי, תיווך , שיווק וכו".

אפשר להניח כי כל עסקיו של אהוד ברק נקיים מכל דופי ומכל ניגוד עניינים. כי הגיע למה שהגיע בזכות כשרונותיו ומוחו האנליטי. אפשר להניח גם כי הקשרים שקשר בתקופת שרותו הציבורי לא הזיקו לעסקיו הנוכחיים.

אבל מותר גם לחשוב שאולי, רק אולי ורק לכאורה כאפשרות רחוקה רחוקה, הכין עצמו ברק בתקופתו הציבורית לימי סגריר. כי עשה משהו שיש בו טיפ טיפונת של סטיה מהנורמה הציבורית ואולי החוקית. האם לא היה מן הדין לחקור אפשרות רחוקה כרזו, אך ורק כדי להסיר לזות שפתיים?

ונא לא לשכוח שהוא ועוזריו עדיין שומרים על זכות השתיקה בפרשת העמותות שלהם.

תסמונת השנאה למתנחלים כביטוי לאנטישמיות יהודית

השבוע שאל מישהו האם השנאה למתנחלים והרצון לפנות התנחלויות איננה סוג של מחלת נפש.

את התשובה לשאלה ניתן למצוא בטקסטים הבאים:

" איך מפנים מתנחלים?

סרן ד. ר. מ" פ בגולני: "אין שום בעיה לפנות מתנחלים. בתור התחלה לוקחים אחד ודופקים לו אחד בראש. אחר כך לוקחים את המשפחה שלו, דופקים גם להם אחד בראש, אחד לכל ראש. אחר כך מובילים מסק" רים (מסוקי קרב) לכיוון המאחז ומורידים עליהם 20 מילימטרים וולקאן, עד שמפסיקות הצרחות. אחר כך מביאים שופל ומפנים את המתנחלים. עשינו את זה בג"נין אין סיבה שלא נעשה את זה גם עכשיו" " .

" סמ" ר ג.ס., צנחן: "עקרונית זה לא צריך להיות סיפור ואם לא היינו מקבלים פקודות להתנהג יפה (——- מה זה להתנהג יפה? זה צבא זה?) היינו גומרים עם זה חת שתיים. סך הכל מה? תופסים מתנחלת, כן ——— אותה עם יד מסובבת מאחורי הגב —- (וכאן בא תאור תקיפה- ז.ג. ). אח שלי בנח" ל עשה את זה בחברון ואין סיבה שלא נעשה את זה גם בצנחנים" .

סרן ד" ר ש.צ., רופא בשלישות: " הבעיה היא שלא מקשיבים לדרגים הנמוכים. אני אישית הצעתי למח"ט גזרה שנתפוש את הארבעה הראשונים שמתקוממים, המח"ט יחזיק אותם מאחורי הגב ואני מכניס להם 20cc חומר הרדמה בעורק של הגרון. מהפחד הם נופלים. השאר מתפנים לבד. עשיתי את זה אתמול בחאן יונס, אין סיבה שלא נעשה את זה מחר" .

את הטקסטים הללו מצאתי באתר "הפנקס הפתוח" , המפרסם משהו כמו " ספרות אלטרנטיבית" ואפשר למצוא בו עוד פנינים כאלה.

בין עופות למתנחלים

תאמרו: אין מביאים ראיה מן האינטרנט, שבו מוצאים במה מופרעים מכל הסוגים. אז הנה טקסט שהופיע ב" הארץ" , העיתון החשוב לאנשים חושבים.

בכתבה על צריכת מזונות אורגאניים כותבת אורנה קאזין: " צרכנים רבים המקפידים לרכוש ביצי חופש או פירות וירקות אורגאניים מתקשים לברר מי מן החקלאים שמאחורי המותגים. כך, בין הספקים של המותג "הרדוף" למשל יש גם תושבי התנחלויות שאולי ידועים בגישתם הסובלנית לבעלי חיים, אך לא בהכרח לתושבי הכפרים הערביים הסמוכים" .

לא רק הביצים של המתנחלים הם נבלה וטרפה. גם הטופו שהם מייצרים וגם החסה. כל הכתבה כתובה ברוח שנידוי מתנחלים היא אכסיומה שאין להרהר אחריה.

מתנחלים לא נרצחים

ומה בדבר עמודי החדשות של " הארץ" ?

הקורא משה קרמר מראשון לציון הציג לעורך " הארץ" , חנוך מרמרי, את השאלה הבאה באתר העיתון:

" מדוע כשהמתנחלים מתים בפיגועים אתם כותבים שהם נהרגו, ולא שהם נרצחו. האם רצח מתנחלים פחות גרוע מרצח תושבי הקו הירוק?"

 

העורך, חנוך מרמרי, לא הכחיש את טענת הקורא. הוא התפתל בתשובה ארוכה ואמר, בין היתר: " אין בהארץ הנחיה ברורה ופסקנית בנוגע למקרים שבהם אמורים עורכי החדשות להשתמש בשורש " רצח" או " הרג" … דיונים רבים שנערכו בשאלה זו לא הצליחו להביא ליצירת כלל ברור… העברית מספקת שתי תבניות לשון עיקריות לתיאור הזוועה האלימה שבעימות – הרג ורצח. הרג נמוך מדי רצח לעתים חריף מדי…"

עורך הארץ חנוך מרמרי ויקישיתוף

" קץ המפעל הציוני"

חבר הכנסת אברהם בורג, פרסם בגארדיין הבריטי, ב-15 בספטמבר 2003, מאמר הנושא את הכותרת " קץ הציונות" . הוא אומר בו, בין היתר: " קץ המפעל הציוני עומד בפתחנו. יש סיכוי ממשי שדורנו יהיה הדור הציוני האחרון" .

ומי אשם במצב? – המתנחלים וההתנחלויות כמובן. אחרי אלפיים שנים של מאבק הישרדות הפכנו למדינת מתנחלים, אומר בורג. " מאד נוח להיות ציוני בהתנחלויות הגדה המערבית בית אל ועופרה. הנוף התנכי מקסים ואתה יכול לצפות מבעד לפרחי הגרניום ולא לראות את הכיבוש" .

 

 מבין את המחבלים המתאבדים. אברהם בורג (צילום דוד שנקבאום ויקיפדיה)

מבין את המחבלים המתאבדים. אברהם בורג (צילום דוד שנקבאום ויקיפדיה)

בהמשך דבריו מביע בורג הבנה למחבלים המתאבדים. איננו צריכים להיות מופתעים שהם מגיעים אלינו שטופי שנאה, לאחר שעשינו להם כילדים מה שעשינו. הם שופכים את דמם במסעדותינו כי הם משאירים בבתיהם הורים וילדים רעבים ללחם, אומר בורג.

האם כל הגילויים הללו הם ביטויים למחלת נפש?

" אבטואנטישמיות"

לא. זו איננה מחלת נפש של אדם זה או אחר. זהו תסמין של מחלה קיבוצית חמורה. קוראים לה אנטישמיות. או ליתר דיוק " אבטואנטישמיות" .

האם תיתכן אנטישמיות יהודית?

 

 הוא טבע את המונח אבטואנטישמיות. ברוך קורצווייל.

הוא טבע את המונח אבטואנטישמיות. ברוך קורצווייל.

בהחלט כן, והיא מלווה אותנו משחר ההיסטוריה היהודית (" מהרסיך ומחריביך ממך יצאו" – ישעיהו מט יז). את המונח " אבטואנטישמיות" טבע מבקר הספרות הנודע ברוך קורצווייל במאמרו " שנאת עצמו בספרות היהודים" . קורצווייל הקדיש את מאמרו בעיקר להיבט הספרותי ולהשפעת הספרות. תוך שהוא מפתח את התיזה המרכזית של משנתו בדבר מהפכניותה של הספרות העברית החדשה וסטייתה מן המסורת.

ובמאמר אחר בו דן קורצוויל בתנועת " העברים הצעירים" (הכנענים) הוא מצביע על השפעת הספרות על היווצרותה של התנועה. על מידת השנאה העצמית היהודית שנבעה מתנועה זו ניתן ללמוד מדבריו של פרופסור יעקב שביט שכתב ספר חשוב על הכנעניות (" מעברי עד כנעני" , ירושלים 1984). הוא אומר: " היחס כאן אל היהדות הוא כאל תופעה פתולוגית ורטוש (ממניחי היסוד של הכנענים) מדבר בלשון המונחים האנטישמיים הוולגאריים על "זקני ציון"" .

יונתן רטוש

יונתן רטוש

פרופסור יהושע פורת, בביוגרפיה שכתב על המשורר יונתן רטוש מספר על חוג יהודי בפריס שנתפס לכנעניות: " את המהגרים היהודים המסורתיים ממזרח אירופה, דוברי היידיש ולובשי המלבושים היהודיים המסורתיים שנאו בכל לבם, שכן "היו מגעילים ועוררו סלידה"… את כל היסודות הללו של " אבטואנטישמיות" ניתן למצוא במדינת ישראל. במיוחד בגילויים האנטישמיים כלפי החרדים, המגיעים להסתה גלויה באמצעי התקשורת. אלא שכאן יש להוסיף את המקום המרכזי שמלא השמאל בפיתוח האנטישמיות כלפי כל דבר יהודי וציוני.

" אנחנו היהודים אשמים"

חברי, פרופסור בן-עמי פיינגולד, השמיע באוזני לפני שנים תיאוריה, המתייחסת להתעוררות האנטי ציונית, האנטי יהודית והאנטי דתית בשמאל הישראלי, מאז מהפך 1977.

וזו התיאוריה בעיקרה: פניית היהודים אל הסוציאליזם בסוף המאה הקודמת הכילה יסודות של שנאה עצמית עד כדי האשמת היהודים באנטישמיות ובפוגרומים. הכרוז הסוציאליסטי הראשון בשפה העברית נוסח בשנת 1876 ונאמר בו ש" אנחנו היהודים אשמים" בפוגרומים ובאנטישמיות.

מאז זרמו מים רבים בנהרות רוסיה ודם יהודי רב שימן את גלגלי המהפכה. המהפכה הקומוניסטית בלעה את ההמונים היהודיים כמו חור שחור. ההתאבדות הלאומית נשאה פנים רבות. הייתה אידיאוולוגיה ששללה את הציונות וחייבה את הקיום היהודי בגולה נוסח ה"בונד" . היו שליחי הקומינטרן שהקימו את פ.ק.פ., המפלגה הקומוניסטית הארצישראלית, ושיתפו פעולה עם המופתי. המשותף לכולם: התנגדות טוטאלית לציונות ושינאה עמוקה ליהדות ההיסטורית.

הסתירה של בורוכוב

דב בר בורוכוב

דב בר בורוכוב

לענייננו חשובה תנועת העבודה הציונית שאת הבסיס האידיאולוגי שלה ניסח דב בר בורוכוב. עיקר הרעיון: גאולת הלאום היהודי והאדם היהודי באמצעות המעשה הציוני הסוציאליסטי. אבל בתוך המשנה הזו של בורוכוב היה טמון השבר הגדול של תנועת העבודה. הסופר משה שמיר אומר בספרו " חוט השני" , כי רק בשנים האחרונות תפס כי בבורוכוביזם טמונה גם תפיסה הפוכה והיא: שהמטרה העליונה היא הסוציאליזם והדרך להגשמתו בעם היהודי היא הציונות.

ההכרעה של בן גוריון

למרבית המזל השתלטה התפיסה הראשונה על תנועת העבודה הציונית. אישים כמו א.ד. גורדון, ברל כצנלסון, יצחק טבנקין ודוד בן גוריון הכריעו שהלאום קודם למעמד. דוד בן גוריון ניסח זאת בחדות: " ציונות סוציאליסטית פירושה ציונות שלמה, מלאה, ממצה את כל תכנה ההיסטורי של גאולת עם ישראל, ללא שיור ותנאי ויתור ופשרה…"

"גאולת עם ישראל ללא פשרה". דוד בן גוריון

גאולת עם ישראל ללא פשרה. דוד בן גוריון

מכוח תפיסה זו קבעה תנועת העבודה את גבולות הארץ על ידי התנחלות בשטחים כבושים – הגליל, העמק, הנגב והבקעה. מכוח תפיסה זו הכריז בן גוריון על הקמת המדינה בה' באייר תש" ח. מכוח תפיסה זו גרש בן גוריון מאות אלפי ערבים ויישב במקומם המוני עולים מארצות האסלם.

זרמים מתחת לשטח

עמדתו של בן גוריון לא הייתה עמדתה של כל תנועת העבודה לפלגיה. מתחת לפני השטח רחשו כל העת הזרמים הדסטרוקטיביים של השמאל האנטי ציוני והאנטי יהודי. מפ"ם היא שייצגה תפיסה זו של אמונה      ב"עולם המחר" (ברית המועצות) סגידה ל"שמש העמים" (סטאלין) תמיכה בלתי מסויגת בעולם הקומוניסטי. בן גוריון דיכא בכוח את השמאל המפ"מי. אך את הזרע שזרעו לא ניתן היה לעקור. מתוך מפ"ם צמחו גידולי פרא – החל בגופים כמו " מצפן" , שערערו על עצם צדקתה של הציונות ועד אודי אדיב, בן קיבוץ גן שמואל, אשר יחד עם צעירים יהודים אחרים הציע את שרותיו למודיעין הסורי.

כל עוד שלטה מפלגת העבודה במדינה לא העזו אותם זרמים תת קרקעיים להרים ראש. עליית הליכוד לשלטון ב- 1977 נתנה עילה לדה ציוניזציה ודה יהודיזציה של ישראל על ידי התקפות חסרות רסן על בגין ושלטונו. הגופים השמאלניים, שהיו בעבר קיקיוניים ושוליים, חדרו אט אט למרכז המפה של תנועת העבודה. תחילה דרך מרץ ולבסוף נתקבלה התורה הזו גם על ראשי תנועת העבודה ברובם.

 

 כך הם מציגים את צה"ל. כרזה של עמותת רופאים למען הפלסטינים

כך הם מציגים את צה"ל. כרזה של עמותת רופאים למען הפלסטינים


 

יפנית, מנגנת עוד, חוקרת את שירת הבקשות של יהודי חלב

קומיקו יאיאמה מנגנת באוד. (צילום: זאב גלילי)

komiko-yayama

בין ר" ישראל נג'ארה לאום כולתום * שיחה עם ד" ר קומיקו יאיאמה על דרכה בחקר מסורת מוסיקאלית יהודית מופלאה

אומרים על היפנים כי הם אינם מחייכים לעולם. כי אין להם בכלל שפת גוף ואינם מחצינים רגשות. כי הם נימוסיים עד כדי צינה. כי הם סגורים בשפתם עד כדי ניתוק מכל שפה אחרת.

לפי קריטריונים אלה ד"ר קומיקו יאיאמה איננה יפנית כלל. במהלך השיחה שקיימתי עמה היא לא פסקה מלחייך וגם לצחוק בקול לשמע בדיחות יהודיות. לא פסקה לדבר בשפת הגוף כשהיא זוקרת את בוהן ידה הימנית כמו תלמיד ישיבה מתפלפל. דיברה עברית שוטפת, חלקה במילים של בית מרקחת וחלקה בסלנג סחבקי. אחרי אחת עשרה שנים בישראל קומיקו יותר ישראלית מישראלית. רק המבטא שלה ונימוסיה הסגירו את היותה יפנית.

בת לנהג מונית

קומיקו נולדה לפני 37 שנים בפוקואוקה, עיר גדולה בדרום מערב יפן. בת יחידה להורים קשי יום, אב נהג מונית ואם עקרת בית. המצב הכלכלי של ההורים היה למטה מבינוני. אבל הם השקיעו את כל כספם בחינוכה של הבת האהובה. כסף למוסד חינוך יוקרתי פרטי לא היה והיא למדה בבתי הספר הציבוריים. אך מגיל 4 כבר למדה בלט קלאסי ומגיל 6 למדה לפרוט על פסנתר. לאב היה תחביב: לשמוע מוסיקה קלאסית במערכות סטריאו משוכללות. האם חלמה שבתה תעסוק במוסיקה. מאמצי ההורים ונטיותיה של הבת הובילו אותה לקריירה שעיקרה מוסיקה.

מוסיקה מערבית כמובן. ילד יפני שלומד מוסיקה לומד לפרוט על פסנתר מערבי, לא על כלים יפניים. למוסיקה היפנית התוודעה רק כשלמדה במיכללה למוסיקה בטוקיו.

עבודה קשה מרצון

ילדותה ונעוריה של קומיקו עברו עליה בעבודה קשה. לימודים בבית הספר בו הדרישות רבות מאד. לימודי המוסיקה ואימוני הנגינה גזלו את יתר הזמן. " כשאני רואה כאן את הנערים והנערות עושים כיף, מבלים בדיסקוטקים ובטיולים איני מבינה איך יש להם זמן לזה. אני זוכרת שלי לא היה בגילים האלה זמן לנשום. אמנם לא היה לי כל כך טוב מן הלחץ הזה, אבל אני הכרחתי את עצמי" .

הבילוי היחידי של אותה תקופה היה צפייה בסרטים, אמריקניים בדיבוב יפני, או בסרטים יפניים. קראה הרבה ספרם מן הספרות העולמית – מדווסטויבסקי ועד שקספיר. הכל בתרגום ליפנית. היפנים יכולים להסתדר היטב בלי לדעת אף שפה מלבד יפנית, יש תרגומים לכל הספרות, אומרת קומיקו. ללמוד אנגלית התחילה בגיל 12 וזה היה די קשה. מאוחר יותר, בעת לימודיה האקדמיים בטוקיו, למדה גם גרמנית ובאופן פרטי הלכה ללמוד רוסית וצרפתית.

שכר לימוד גבוה

לאחר שגמרה את לימודיה בתיכון עברה ללמוד במכללה למוסיקה בטוקיו. במכללה כזו לומדים בעיקר בנים למשפחות עשירות. הוריה נטלו על עצמם עול כבד כדי לאפשר לה את הלימודים. שכרו של אביה הגיע להערכתה, במושגים של היום, לכ-60 אלף דולר לשנה. זה לא הרבה ביפן, כי שם הכל יקר. שכר הלימוד במכללה למוסיקה היה כ-15 אלף דולר. קומיקו יכלה לעבוד רק בחופשות, כך שהוריה היו צריכים לשאת גם בהוצאות הדיור והמזון. " זה היה המון כסף" , היא אומרת, " וזה העיק על מצפוני שהם מתאמצים כל כך בשבילי" .

" נדלקתי על מינץ"

איך בכלל הגיעה לישראל ולעם היהודי?

" תמיד שאפתי להכיר תרבויות חדשות ולצאת לחוץ לארץ. היה זמן שהתעניינתי בתרבות הרוסית ומשם דווקא הגעתי להכרות עם היהדות. מצאתי שם המון מוסיקאים יהודיים, כליזמר, יידיש. בבית הספר לא למדנו כמעט כלום על התרבות היהודית. על השואה למדתי מקריאת יומנה של אנה פרנק. על התנ"ך למדנו מעט, אבל יפנים נוצרים בקיאים בו כמובן יותר. איני יודעת אם בעיר בה נולדתי היו יהודים. אם היו לא הכרתי אותם. היהודי הראשון שהכרתי היה מוסיקאי יהודי מניו יורק שלמד בטוקיו. מה שמשך אותי במיוחד היה הריבוי של מוסיקאים יהודיים. שמעתי בתקליטים את יאשה חפץ, יהודי מנוחין, ארתור רובינשטיין ורבים אחרים. בקונצרטים חיים שמעתי מבצעים ישראלים מעולים כמו ולדימיר אשכנזי, יצחק פרלמן ובמיוחד נדלקתי על שלמה מינץ. הגעתי למסקנה שכל המוסיקאים הגדולים הם יהודים וצריך להכיר את התרבות הזו" .

" עד אז (זה היה ב-1992 עם סיום לימודי תואר שני במוסיקה ואני אז בת 26) הקשר שלי עם העולם היהודי היה רוחני בלבד. רציתי לדעת מה עומד מאחורי התרבות היהודית שלא ידעתי עליה הרבה. אבל איש לא שם עלי עין" .

" יום אחד, בתום קונצרט של שלמה מינץ בטוקיו, אזרתי אומץ, נכנסתי לאחורי הקלעים והצגתי עצמי. היה מרתק לדבר עם שלמה מינץ. מצאתי אצלו דינמיקה של תרבות מסקרנת מאד – קיבוץ, ישראל, יהדות. זה היה ראשית הקשר שלי עם ישראל" .

מילגה לשנה אחת

" בעקבות הפגישה החלטתי ללמוד מוסיקה יהודית. לא היה דבר כזה בטוקיו ואז פניתי לשגרירות ישראל. נודע לי שיש מלגות לסטודנטים יפניים הרוצים ללמוד בישראל, עברתי מבחנים וראיון וקיבלתי את המלגה"

" הגעתי בשנת 1992, בתחילה למדתי בבית ספר לתלמידי חו" ל. לקח לי שנה להשתלט על עברית. זה לא היה קל אבל אתה מסתגל. זה פחות קשה מאשר ללמוד שוודית. פה יש ניסיון רב בהוראה לזרים. אפשר לדבר עברית לא כל כך מדויקת. כולם מתמודדים עם השפה" .

" את התקופה של לימודי העברית ניצלתי כדי לחפש נושא רציני, מעניין ומשמעותי לדוקטוראט. באחד הימים הצטרפתי לקורס במחלקה למוסיקולוגיה, שבו עסקו ביחס שבין מוסיקה מזרחית ומערבית. המרצה לקח את התלמידים להאזין לשירת הבקשות בבית כנסת ירושלמי וזה שבה את לבי" .

" כשנגמרה השנה נגמרה גם המלגה. אבל מצאתי עבודה כמורה ליפנית באוניברסיטה שאפשרה לי המשך הקיום. גם מלגה שקבלתי (מאוחר יותר) מן המרכז למורשת ארם צובא עזרה לי. נכנסתי למחלקה למוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית, למדתי והתחלתי בעבודה" .

מהי שירת הבקשות

" שירת הבקשות של יהודי חלב שבה עוסקת העבודה שלי היא מסורת מוסיקלית של הקהילה החלבית בירושלים. היא כוללת פיוטים (בקשות) ופסוקים מן המקרא (פתיחות) ומתקיימת כאירוע מוסיקלי דתי-חברתי בבית הכנסת, מדי שבת, מחצות ליל-שבת ועד מועד תפילת שחרית, בתקופה שבין סוכות לפסח. שירת הבקשות לפי מסורת חלב תופסת מקום מיוחד בין המסורות המוסיקליות של יהודי המזרח והיא נפוצה כיום בירושלים גם בעדות מזרחיות אחרות, ומהווה חלק חשוב מחיי התרבות והחברה של היהודים המזרחיים המסורתיים בעיר" .

" מסורות מוסיקליות של עדות שונות הושפעו מרעיונות קבליים ובשירת הבקשות השפעתם בולטת במיוחד. שירת הבקשות קשורה לתפיסה הקבלית המייחסת משמעות מיוחדת לשירה בלילה. בימי חול, בחצות הלילה, מתקיים נוהג "תיקון חצות" שבו בוכים על גלות השכינה, ואילו בשבת, משום שאסור להתאבל, שרים בקשות. על שורשים מוקדמים של מנהג שירת הבקשות אפשר ללמוד מעדויות היסטוריות מתקופת ספרד, אך התגבשותו חלה בעקבות עליית התנועה הקבלית מיסודו של יצחק לוריא בצפת במאה ה.16- בתקופה זו גברה חשיבותה של הזמרה ופיוטים ובקשות רבים חוברו על-ידי משוררים עבריים ביניהם בלט בגדולתו המשורר ישראל נג'ארה (בערך 1625-1555) שירת הבקשות התפתחה במיוחד בשני מרכזים: בסוריה, בעיקר בעיר חאלב, ובמרוקו" .

חאלב באה לירושלים

" בחאלב, הידועה בשמה העברי "ארם צובא", הייתה קהילה יהודית מבוססת כבר בתקופות קדומות והעיר נודעה כמקום מושבם של חכמים גדולים. בהיותה מרכז עירוני ומסחרי וצומת בין מערב ומזרח, הצטיינה העיר חלב באווירה קוסמופוליטית ובפעילות תרבותית ענפה, ובין היתר הייתה מרכז מוסיקלי חשוב במזרח התיכון. כל אלה תרמו לשגשוגה של שירת הבקשות בחלב כמסורת מוסיקלית" .

חאלב משפחה משנות הארבעים

חאלב משפחה יהודית משנות הארבעים

" עולי חלב, ביניהם רבים מחכמיה – שהגיעו לירושלים בסוף המאה ה-19 ובראשית המאה ה-20 – הביאו את מסורת שירת הבקשות לשכונות הירושלמיות שהוקמו מחוץ לחומה באותה תקופה. שירת הבקשות הפכה לפופולרית בקרב רוב עדות המזרח בירושלים: האורפלים, הפרסים, הבוכרים, הכורדים, העירקים,התימנים והמרוקאים."

" כיום, שירת הבקשות על-פי מסורת יהודי חלב מתקיימת בירושלים בשני מרכזים: בית הכנסת " עדס" בשכונת נחלת ציון ובית הכנסת " מוסאיוף" בשכונת הבוכרים. בנוסף לבתי הכנסת האלה ישנם כמה בתי כנסת המקיימים שירת בקשות מקוצרת בערב שבת, או בשבת אחרי הצהרים. יש גם בתי כנסת שבהם נערכים חוגי בקשות בערבי ימי חול. ותיקי הבקשות נוהגים לשיר את הבקשות על-פי סדרן הקבוע כבר יותר מחמישים שנה, בכל שנה ומדי שבוע, ואף שהם חוזרים ושרים אותן כמעט באותה המתכונת, הם מתמידים להשתתף בשירת הבקשות "כי השירה היא התרוממות הרוח וכשאנחנו שרים, אנחנו נמצאים בעולם רוחני" – כך הם מסבירים. שירת הבקשות היא עבורם תמצית השירה והמוסיקה הגורמות לאדם שמחה ועונג" .

" חמים על הבקשות"

עבודתה של קמיקו חייבה בילוי לילות שלמים, משך שש שנים, בבתי הכנסת השונים שבהם שרים את שירי הבקשות. היא ישבה לבדה בעזרת הנשים בלילות החורף הקשים, מנועה מלהקליט או לרשום בגלל קדושת השבת. אך, לפי דבריה, " האנשים שקוראים את הבקשות " כל כך חמים על בקשות שלא מספיק להם החורף והם ממשיכים גם בקיץ וגם ביום חמישי וגם ביום שני וגם ביום שלישי. ויש המון קוראי בקשות. וזה אפשר לי להקליט. יש לי יותר ממאתיים קלטות" .

קומיקו למדה קבלה (" מעט. בעיקר עניינה אותי יחסה של הקבלה למוסיקה" ). אבל עיקר עיסוקה הוא בתחום המוסיקה ומטרת העבודה הייתה לחקור את היסודות המוסיקליים של מסורת זו ואפיון היבטיה ההיסטוריים, החברתיים והתרבותיים. למטרה זו למדה חזנות ספרדית אצל החזן והזמר מוותיקי הבקשות, יעקב כהן. היא למדה לנגד בעוד מפי מורה ערבי מן הגליל וקיימה שורת ראיונות עם ותיקי חאלב ועם משתתפי שירת הבקשות. על העוד אומרת קומיקו כי זהו כלי עתיק מאד, מרכזי מאד במוסיקה של המזרח התיכון. הצליל שלו עמוק יותר מן הצליל של כלי מיתר אחרים ויש בו מגוון אפשרויות לחצאי טונים וליותר מזה.

" זהות יהודית ערבית"

במסקנות המחקר מצביעה קומיקו על היחס בין לחן וטקסט, לאור הצורך להצדיק את אימוצם של לחנים זרים (ערביים, תורכיים ואחרים). היא מצביעה על היסודות המוסיקליים הערביים וסגנון השירה המזרחית, הבאים לידי ביטוי בשירת הבקשות. בשנות השלושים והארבעים של המאה העשרים, שהייתה תקופת הזהב של המוסיקה המצרית, " הכניסו את המוסיקה של עבדול ווהאב ואום כולתום לתוך המנגינות של הבקשות. בישראל הכניסו גם מנגינות של שירים עבריים" .

בסיכום אומרת קומיקו כי המאפיין את הלחנים של שירת הבקשות הוא זהות כפולה יהודית-ערבית ועם זאת היות השירה הזאת בעלת מסורת חזקה ומגובשת השומרת על דינמיות ופתיחות.

" פתיחותה של המסורת באה לידי ביטוי במישורים שונים: אופיה החברתי המקבל בברכה אנשים מעדות שונות ומעודד את השתתפותם בשירה של זמרים בעלי יכולות שירה ברמות שונות; התפיסה המאפשרת הכנסתם של לחנים זרים אל בין כותלי בית הכנסת; המבנים המוסיקליים הייחודיים, המאפשרים קליטה של לחנים זרים ומאפיינים סגנוניים של עדות מזרחיות שונות. פתיחות זו עושה את שירת הבקשות למסורת דינמית. נראה שהאיזון בין חוזקה של המסורת ובין פתיחותה לסביבה הוא המבטיח את המשכיותה גם כיום" .

הסחבקיות הישראלית

" פה האנשים מאד פתוחים. כל הזמן יש לי חברים וחברות תחילה בבית ספר לתלמידי חו" ל ואחר כך חברים ישראלים במחלקה למוסיקולוגיה וכן מן השכונה. מן הבחינה החברתית לא הייתה לי בעיה. החברים מוכנים לעזור, מקדישים זמן בשבילי. כאן הרבה יותר קל מאשר ביפן. פה, אם אתה רוצה לפגוש מישהו, אומרים יאללה תבואי. בטוקיו כולם עסוקים ואתה בודד. אבל יש דברים שקשה להתרגל אליהם. למשל תלוש משכורת, אף פעם לא בזמן אף פעם אתה לא יודע מה שאתה מקבל. בשביל מי שבא מיפאן זה הלם" .

חיים סבתו על שירת הבקשות

שירת הבקשות משמשת נושא מרכזי בסיפור " אמת מארץ תצמח" של חיים סבתו. זהו מעין סיפור בלשי, שבו מפענח סבתו חידה המטרידה את מנוחתו: מדוע נגנז ספר פסקי הלכה שעליו טרח אחד מאבות אבותיו (" זקננו הגדול" ) על פי גזירת חכמי קהילת חלב. סבתו מכתת רגליו בין סוחרי ספרים עתיקים בירושלים ומגלה כי הגזרה נגזרה משום שבאחד מפסקיו ציווה למחוק פסוקי פיוט, המתייחסים לשבתי צבי. לאורך העלילה נחרז סיפורם של פיוטי בקשות ש" זקננו הגדול" זכה שחיבר אחד מהם.

וכך כותב סבתו:

" שבת אחרי שבת היה חכם מואיז שעיו פותח, " ידידי רועי ומקימי" , ושבת אחר שבת היו בניו נוצחים אותו. גאים אנשי ארם צובא, ואוהבי זמרה. ניצחה אהבת הזמרה את גאוותו, ויתר על הפזמון החלבי, למד אף הוא את הניגון הירושלמי ושר עימהם. סבי זכרונו לברכה לא ויתר. לא על הפיוט ולא על הנעימה. אומר היה פיוטים שבספר הפזמונים לארם צובא, חסידים ואנשי מעשה עשאום ושיקעו בהם כל כוחם. חן יש בהם ותחנונים יש בהם, ומביאים את האדם ליראת שמים…"

" …שספר הבקשות לאנשי ארם צובא חכמים גדולים עשאוהו. מלא הוא כיסופים וגעגועים לאבינו שבשמים, וצער על גלות השכינה וגלות ישראל, ובכל בקשה ופיוט רמזים מן המשנה ומן התלמוד, על פי הפשט ועל פי הסוד…"

על תלמוד תורה בחאלב ראה ראיון עם הסופר חיים סבתו "מיתר יש בנפש"

ראה גם דרכו של נובוקה הטורי אל היהדות