כך בחרו בקיבוץ יגור שמות לילדים וכשנסתיימה הרשימה קראו לאחרון "צלול"

קבוצת תלמידים בסדנא, בבית הספר למלאכה בקיבוץ יגור. מחזור 1940-1942 ויקישיתוף

לפני כמה שנים, בעת ביקור בארצות הברית, נתקעה מכוניתי בכביש מהיר ובקושי נחלצתי. הגעתי למוסך של ישראלי. בחור שורשי, מלח הארץ, מאלה המפוזרים בכל העולם ובארצות הברית במיוחד. הוא איש מקצוע מצוין. בדק את המכונית ומצא ליקוי קטן בחיבורים. ביקש עשרה דולר בלבד, סכום קטן מזה שנתתי כטיפ לאנשי חברת הגרר.שאלתי לשמו של הבחור והוא אמר:" צלול". חשבתי שהוא מתבדח. אך הוא חזר ואמר: "שמי 'צלול'. האם אינך מבין עברית?"

ומנין השם הנדיר הזה (לא רציתי להגיד מוזר). וכאן שמעתי סיפור ישראלי טיפוסי. האיש הוא יליד הקיבוץ יגור. בתקופה שבה נולד לא היו ההורים רשאים לבחור שם לילדיהם. ועדה מיוחדת של המשק החליטה איך ייקרא כל ילד, על פי רשימה שהייתה מוכנה מראש. הואיל והוא היה אחרון הנולדים באותה תקופה נשאר רק השם "צלול" ומאז זהו שמו בישראל.

שם מנצח בעידן השקיפות

בעקבות פרסום הספור זה קיבלתי תגובות רבות.

הקוראת מלי פרידמן ממבשרת ציון כתבה לי:

בתחילה אכן נשמע לי השם משונה. כבר התרגלנו לשמות: אור, בוקר, טל, עד, לי , כי, ושאר שמות קצרים ומשונים שלא היו שמותיהם של אבותינו וסבותינו.

אבל, עם חלוף הימים, נזכרתי בהבטחותיו של ראש ממשלתנו, אהוד ברק, ל"שקיפות" מרבית. הכל יהיה אצלו שקוף ותקין, שקוף וראוי. והרי שקוף וצלול הם ממש צמד של אחים תאומים, דומים מאד זה לזה. כמעט זהים.

לכן, נראה לי שאותו קיבוצניק עם השם המיוחד "צלול" פשוט הקדים את זמנו. אני מניחה שלפני חמישים שנה השם נשמע משונה ותמוה. אבל בימינו אלה, ימים של שקיפות ונאורות, כשכל מנהיגינו ראויים וטובים, שכל מעשיהם שקופים וצלולים – זהו אכן שם מנצח.

אולי גם כדאי להציע לברק למנות מנכ"ל חדש ללשכתו ששמו בישראל יהיה "צלול". זה יכול להקפיץ אותו בסקרים מעלה מעלה.

בעקבות שירה של רחל

הקורא צבי גבע מחולון הביע את הדעה כי השם צלול הוא אמנם נדיר אבל כלל לא מוזר. הוא הזכיר את שירה הידוע של רחל "בן לו היה לי" (עקרה), בו נאמר בין היתר:

המשוררת רחל

המשוררת רחל – ויקיפדיה

בן לו היה לי ילד קטן
שחור תלתלים ונבון…

אורי אקרא לו, אורי שלי
רך וצלול הוא השם הקצר
רסיס נהרה
לילדי השחרחר

5 תגובות בנושא “כך בחרו בקיבוץ יגור שמות לילדים וכשנסתיימה הרשימה קראו לאחרון "צלול"

  1. פינגבאק: הלינה המשותפת בקיבוצים גן עדן או גהינום

  2. פינגבאק: מה תרמו הקיבוצים למדינה ומה קיבלו ממנה

  3. ארכיון יגור

    לא היו דברים מעולם

    שלום לעורך האתר.
    במקרה הגענו לפוסט הזה ולהפתענו קראנו את הסיפור על "צלול".
    ובכן, להד"ם!!! לא היו הדברים מעולם.
    צר לנו לנפץ את הסיפור היפה הזה. להלן כמה עובדות:
    1) מעולם לא היתה ביגור ועדה (או רשימה) לקריאת שמות לילדים!!! יש ביגור חברים בני 80 ומעלה, ילידי הקיבוץ, שהוריהם נתנו להם שם לפי ראות עיניהם.
    2) מעולם לא נולד ביגור תינוק שקיבל את השם "צלול" – חברי יגור אינם מכירים אותו וגם הארכיון לא מצאנו כל עדות לכך.
    3) הצילום הוא מבית-הספר המקצועי על שם לודוויג טיץ, שפעל ביגור בשנים 1938-1948.
    התלמידים היו בנים צעירים, ברובם עולים חדשים מגרמניה.
    בברכה, צוות ארכיון יגור

    תגובה

    נתקלתי במוסכניק שנקרא צלול בשנת 2000 בעת ביקור בבוקראטון הסמוכה למיאמי, ארצות הברית. הגעתי אליו באמצעות בני שהתגורר אז באזור והיה לקוח קבוע שלו. צלול היה מוכר בשם זה על ידי כל לקוחותיו הישראלים והאמריקנים. מפיו שמעתי את ההסבר לשמו הנדיר.

    לא היתה לי שום סיבה לפקפק באמיתות הסיפור וגם לא עלה בדעתי לפנות לארכיון הקיבוץ לבדוק את העניין. מה עוד שאין זו הפעם הראשונה ששמעתי על קביעת שמות ילדים בקיבוצים על ידי הקיבוץ ולא על יד הוריהם.
    בדיקה קלה באינטרנט העלתה את הדוגמה הבאה:

    למי שייך הילד?
    "מתוך ההכרה שהחינוך הוא משותף, צצו לפרק זמן קצר, שאלות כגון: למי שייך הילד לקיבוץ או למשפחה? ומי קובע את שם הילד ההורים או החברים כולם? מהר מאד נקבעה העובדה שחינוך הילד הוא באחריות משותפת (הקבוץ) אך הילד הוא של המשפחה ולכן גם שמו ניתן על-ידה (בגניגר החליטו כל החברים על שמות הילדים: לבן הראשון – קראו אברהם, לבן השני – קראו יצחק, כשנולד הבן השלישי לא הסכימו ההורים לקרוא לו יעקב כי שם סבו, שהיה עדיין בחיים, היה יעקב. ההורים קראו לבן משה ובכך קבעו למעשה שאת שם הילד קובעים ההורים)".

    מתוך "משפחה וזוגיות בקיבוץ"

    http://132.68.238.25/details.aspx?itemID=7806&nosearch=true&searchMode=1&sLanguage=he-IL

    קשה מאד לאתר בארצות הברית אדם שפגשת באקראי לפני למעהלה מ-10 שנים. מכל מקום אעשה מאמץ לאתרו ואם יודה שבדה את הסיפור מלבו נעביר את הסיפור מהאגף הדוקומנטארי לאגף הצ'יזבטים.
    זאב גלילי

      1. זאב גלילי

        כבר השבתי לטענת ארכיון הקיבוץ כי לא היו דברים מעולם. [הפעל את אצבעותיך וגלגל את המסך למטה]
        מוזר שאדם המצ'זבט לגבי שמו ["ניצנוץ שפרירית" ] מאשים אותי בפרסום צ'יזבאטים. אלא אם כן גם הוא יליד איזה קיבוץ שבו אזלו השמות הנורמליים.
        מכל מקום אשמח לקבל דוגמאות נוספות של צ'יזבאטים שפורסמו באתרי. אני ממש מתגעגע לילקוט הכזבים של דן בן אמוץ וחיים חפר.
        זאב גלילי

השאר תגובה