כאוס, פלדנקרייז, דיקור, אפקט הפרפר, ואפה של קליאופטרה

פסל קליאוםטרה השביעית

פסל קליאוםטרה השביעית (צילום:  ויקישיתוף)

 המדע איננו מה שלמדנו בתיכון אומר ד"ר יואב בן דב מאוניברסיטת תל-אביב * המציאות הפיסית והאנושית איננה נותנת הסבר רציונאלי לחיזוי* משק כנפי פרפר בסין המחולל סערה בברזיל ואורך אפה של קליאופטרה הם ביטויים להשפעה הגדולה של גורמים שוליים לכאורה * תורת הכאוס, פלדנקרייז, טאייצ'י, יוגה, דיקור סיני, רפלקסולוגיה ועוד.

כדי להיכנס לעבי הקורה של הנושא אני מציע לקורא לבצע תרגיל פשוט ביותר שלמדתי ממדריך הפלדנקרייז שלי, עליו סיפרתי בשעתו, עודד אופיר. הקשר בין תרגיל זה לבין אורך אפה של קליאופטרה יוסבר מאוחר יותר.

תרגיל קפיצת כף היד

 שכב על צידך, על גבי מזרון רך או על שטיח עבה שעל הרצפה. בחר בצד הנוח לך ביותר, ימין או שמאל. קפל את רגליך בתנוחת עובר. את היד של הכתף שעליו שוכב גופך הנח לצד בזווית ישרה לגוף. את היד השנייה הנח לאורך הגוף. עליך לדאוג שהתנוחה אינה כרוכה בשום אי נוחות. העזר בכריות על מנת שתחוש בנוח.עצום עיניך, נשום נשימה עמוקה, והתחל בתרגיל. את כף היד הפרוסה לצד גופך התחל לקפוץ כדי להביאה למצב אגרוף. חשוב ביותר לעשות את הפעולה באיטיות רבה. לספור בראש לפחות עד 50 ורצוי להגיע עד מאה. חזור ופתח את כף היד באותה איטיות, עד שכף היד תהיה שטוחה. חזור על הפעולה פעמים רבות. תיווכח שמפעם לפעם משתפרת היכולת לבצע את הפעולה באיטיות גדלה והולכת.אם תנהג בדייקנות לפי הוראות התרגיל תגלה כמה דברים מפליאים:

· קשה מאד לקפוץ את כל האצבעות בתנועה הרמונית. האצבעות כאילו מתחרות ביניהן. (מכל מקום צריך להשקיע השקעה מודעת בקפיצה הזו).

 · ככל שאתה מתקרב למטרה, התנועה נעשית קשה יותר ויותר ולמעשה אינך מצליח לקפוץ את כף היד לכלל אגרוף קפוץ. (בשום אופן אל תפעיל כוח כדי לעשות זאת). ההשפעה של תרגיל פשוט כזה היא מדהימה. מניסיוני אני יכול לספר על התופעות הבאות:

 · אפשרות אחת היא שתוך עשר דקות עד רבע שעה אני שוקע בשינה עמוקה מאד. השינה נופלת בחטף, בניגוד לשינה רגולה אין שלבי ביניים בין הערות להרדמות.

 · במקרים אחרים המשכתי בתרגיל הזה כשעה ואז חשתי כאילו מונח עמוד בטון על ידי. כשנעמדתי חשתי כאילו גופי מתחלק לשניים, האחד גבוה יותר והשני נמוך יותר. בכל המקרים גרם התרגיל לריפיון כללי ולתחושת נועם שנמשכה שעות. מה ההסבר להשפעות המפתיעות של התרגיל הפשוט הזה? אין לי תשובה על כך ואני בספק אם יש מישהו שיכול להסביר את השפעות תרגיל זה, כמו את ההשפעות של יותר מאלף התרגילים שהמציא משה פלדנקרייז?

 

תופעות מוזרות

 כיצד משפיעה תנודה בתנוך האוזן (זהו רק משל) על מצב הברך? כיצד לחיצה על השריר ליד הבוהן גורמת להפסקת כאב ראש (וזה לא משל אלא פרקטיקה שכדאי לנסות). כיצד לחיצה על נקודות שונות בכף הרגל (רפלקסולוגיה) משפיעות על הכבד, הכליות, הלב, בלוטת התריס ועוד. כיצד דיקור, על פי הרפואה הסינית, מסייע לשיכוך כאבים, להרזיה, לגמילה מעישון ולריפוי או לשיפור בשורה של מחלות? יש הרבה תיאוריות על הדרך שבה גורמות הפעולות (הקרויות רפואה אלטרנטיבית) לתוצאות שהן משיגות. אך אלה אינן מקבלות תימוכין במחקר במתודה המדעית המקובלת. אבל דומה שהכל מכירים בכך שהן עובדות והן חודרות אט אט ומשתלבות בשיטות הרפואה המערביות.הוא הדין למשל ביוגה. אני מכיר אשה בת 80, מדריכת יוגה, שנראית כמעט כמחצית גילה. היא נוסעת מדי שנה להודו יותר מפעם אחת. פעם ניגשה לבדיקות רפואיות והרופא שמסר לה את התוצאות סבר שאלה בדיקות של בתה ואמר: בשביל אשה בת 40 התוצאות טובות מאד.  כל השאלות הללו נשאלות גם לגבי השיטות בהן התנסיתי אישית ועליהן סיפרתי לפני כמה חודשים – פלדנקרייז וטאיי צ'י. מדוע התנועות המסובכות של הטאייצ'י. המבוצעות בדייקנות, מביאות לשינוי מפליג בהרגשה ובמצב הבריאות? אחד מאמני הטאיי צ'י הבכירים בארץ, ד"ר עמיקם סולד, שהוא מומחה בניתוחים לפרוסקופיים, מספר כי ניגש לאחד מבתי החולים בעילום שם וביקש לעבור בדיקות כלליות. אף שהוא לא מבצע שום פעילות גופנית פרט לטאיי צ'י נדהמו הרופאים מתוצאות הבדיקות בכל התחומים – אדם בריא לחלוטין בגיל העמידה המתקדם. ואיך גורם טיפול בפלדנקרייז לתיקון פריצת דיסק? (ראה מסגרת).  

אפקט הפרפר

ניסיתי למצוא את התשובה בספרים שכתב פלדנקרייז ובספרים שנכתבו עליו. מצאתי הרבה הסברים כלליים, אך שום דבר בספרים שקראתי לא נתן הסבר מלא. גם תלמידיו המיתולוגיים, שהפיקו סרט לזכרו, מספרים בסרט שאף פעם לא היה משיב להם על שאלות ה"למה". הוא היה אומר: הגוף שלכם חכם יותר מכם. אבל מצאתי בכתביו כמה רמזים שמהווים אולי מפתח להבנת גוף האדם כמו להבנת העולם בו אנו חיים. (ראה מסגרת)את המפתח להבנת מכלול התופעות להשפעות של שיטות הריפוי השונות (שפלדנקרייז היא אחת מהן) מצאתי (כך נדמה לי) בסידרת הרצאות ששמעתי באחרונה במסגרת מכון "מגיד" שליד האוניברסיטה העברית על כאוס ותורת המורכבות, שמסבירה את "אפקט הפרפר" ואת השפעת אפה של קליאופטרה על חיינו.

 

הפרפר המלכותי (ויקיפדיה אנגלית)

 

בין מדע לפסיכומגיה

 את סידרת ההרצאות מעביר ד"ר יואב בן דב, העוסק בתחום שכאילו נמצא מחוץ למדע. בן דב הוא בעל תואר ראשון בפיסיקה ובאסטרונומיה, תואר שני בהיסטוריה ובפילוסופיה של המדעים והרעיונות. הדוקטורט שלו הוא באפיסטמולוגיה והיסטוריה של המדעים המדויקים. בנוסף לנושאים שעליהם קיבל את תאריו האקדמיים הוא למד וגם קיבל תעודה של הפקולטה ללימודים אסטרולוגים בלונדון, למד לימודי קלפי טארוט ופסיכומאגיה.  הוא חוקר ומלמד במכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות באוניברסיטת תל אביב. הוא מעביר סדנאות בתחומי התמחותו המדעית אך גם במיסטיקה, בפילוסופיה מזרחית, טראנס וסמים, תרבות דיגיטלית, קלפי טארוט ופסיכומאגיה.ד"ר בן דב הוא בראש ובראשונה איש מדע. אך כששומעים אותו פתאום מתברר לנו כי המדע איננו מה שחשבנו כשלמדנו פיסיקה בבית ספר תיכון.  

העולם כמכונה

 בן דב כמדען מטיל כפפה כלפי מה שנחשב למדע מאז ימי ניוטון. ואלה תמצית דבריו כפי שהבנתי מהרצאותיו, ממאמרים שפרסם באתר שלו וכן מן הספר "כאוס".

 תמונת העולם המדעית שהתפתחה עד לפני מאה שנה ראתה את העולם כמין מכונה ענקית של חלקיקי חומר, שתנועתם ניתנת לתצפית, למדידה ולחיזוי מושלמים. חוקי הפיסיקה שניסח אייזיק ניוטון הביאו להשקפה (שמנסחה הראשי היה הפילוסוף הצרפתי דקארט) שהעולם הוא כעין מכונה או שעון. שניתן לחזות התרחשויות ולתכנן אותם כמו על שולחן ביליארד.

 במאה ה-17 חשבו שאפשר לתכנן הכל לחזות הכל. כמו שאנחנו יודעים איך פועל השעון ואיך נתקן אותו אם יתקלקל, כך נבין את גוף האדם ונתקן אותו. כך גם נבנה את החברה שלא יהיה בה עוני. הכל יהיה מדעי וידוע ולכל שאלה נמצא את התשובות. הרעיון היה שהעולם מתקדם בקו ישר לקראת הידע המוחלט ויהיה רגע שבו נדע הכל ונוכל לחזות הכל.  

אפה של קליאופטרה

 כבר במאה ה-17 היו מי שערערו על התפיסה הזו, והבולט בהם היה המתמטיקאי הפילוסוף הצרפתי בלז פסקל (שהיה מדען ועל שמו קרוי חוק ידוע בתורת הנוזלים). הוא כתב את משנתו בצורת פתגמים פואטיים ("הגיגים" הוצאת מאגנס תשל"ו). אחת הממרות שלו היא: "אם היה אפה של קליאופטרה קצר יותר ההיסטוריה היתה כולה אחרת". כלומר, אילו לא היתה ההסתבכות הרומנטית בינה לבין מרקוס אנטוניוס לא היתה פורצת המלחמה שבעקבותיה כבשו הרומאים את מצרים ואולי לא היתה קמה האימפריה הרומית ובית המקדש שלנו לא היה נחרב.  פסקל הבין כי המציאות בעולם אינה רציונאלית והעולם אינו פועל כמו שעון. כי דברים מתרחשים לפעמים כתוצאה מארוע קטן שולי ובלתי רציונאלי המשנים פני עולם. אפה של קליאופטרה הוא המחשה של המציאות האנושית הלא רציונאלית.  

כוחו של ארוע שולי

 אך לא רק העולם האנושי אינו רציונאלי גם המציאות הפיסית אינה ניתנת להסבר רציונאלי ולחיזוי. קריש קטן המסתובב בדם הוא דבר שולי. כשהוא מגיע מגיע למוח הוא עלול לגרום לארוע מוחי. ואם זה מוחו של ראש הממשלה כל ההיסטוריה של מדינת ישראל משתנה.  קולו של פסקל לא נשמע בעולם המדעי. עד המאה ה-19. דומה היה כי חוקי ניוטון ופרושם בידי דקארט מנצחים. המדע התקדם התקדמות שאי אפשר להתכחש לה והגיע להישגים חסרי תקדים בהיסטוריה.  אולם במהלך המאה העשרים החל המדע לשנות את פניו.הפיסיקה של המאות הקודמות התעסקה בעיקר בבעיות של מערכות פשוטות, כמו מסלול התנועה של כוכב לכת בודד שנע סביב השמש. כאשר ניסו הפיסיקאים להתמודד גם עם בעיות מורכבות יותר, כמו לדוגמה מספר כוכבי לכת שכולם משפיעים זה על זה, או מערכת מזג האוויר על פני כדור הארץ, הם נתקלו בתסבוכת מתמטית שלא ידעו לפתור. לפיכך, הם פשוט הניחו לבעיות כאלה וכמעט שלא עסקו בהן.

פרפר מחולל סערה

 הופעת המחשב גילתה כבר בשנות השישים שהבעיות שהניחו בצד אינן ניתנות בכלל לפתרון במשמעות הישנה. נתברר כי למערכות מורכבות, שיש בהן גורמים המשפיעים הדדית זה על זה, יש צורת התנהגות ייחודית ולא צפויה. במערכות מורכבות יכולים להיווצר מצבים שבהם חיזוי הוא לא רק קשה, הוא בכלל אינו אפשרי. במקרים רבים די בהפרעה זעירה כדי לשנות את מזג האוויר. האמירה שמשק כנפי פרפר בסין עשוי לגרום לסערת ברקים בברזיל איננו מליצה. התופעה הזו זכתה לכינוי "אפקט הפרפר". משק כנפיו של פרפר בודד יכול, בתנאים המתאימים, לחולל סופת רעמים באזור מרוחק.

פתאום יש "כאוס"

 בשנות השמונים נקרא המחקר החדש "התאוריה של מערכות דינמיות עם רגישות גבוהה לתנאי התחלה". זה לא ממש תפס. חלפו עשר שנים וגילו שהתופעה הזו של גורמים שוליים כביכול הגורמים לשינויים גדולים מופיעה בכל תחומי המדע – באסטרונומיה, בביאולוגיה, ברפואה, בכלכלה, בבורסה. המציאות הפיסית והאנושית היא כמו הכדורים המתערבבים במכונת ההגרלה של מפעל הפיס – לעולם לא תוכל לכוון או לנחש את המספר שיעלה בגורל.  ועם התפיסות המדעיות החדשות החלה פתאום הבנה מחודשת של תורות מסורתיות בנות אלפי שנים כמו הרפואה הסינית והיוגה ההודית. אם אתה בא לרופא עם כאב בטן והוא מרפא את הבטן הרי זה משום שהוא מתייחס אליך כאל מכונית שהקרבורטור שלה נסתם ויש לפרקו ולתקנו. אבל האדם איננו מכונית אלא מערכת מורכבת, מסובכת ביותר ולכן גם כאוטית. כאב הבטן או כאב הגב יכולים לנבוע ממערכת מורכבת מאד של סיבות. וכמו הפרפר שעשוי לגרום לסערת טייפון כך המחט הדקה של המרפא הסיני יכולה לגרום לשינוי מפליג בגוף האדם המחולל את הריפוי.  ואם נחזור לנושא שבו פתחנו והוא עילת הדברים כאן. םלדנקרייז וטאיי צ'י ויוגה ורפלקסולוגיה ועוד שורה שלמה של אמנויות לחימה ותורות איזוטריות למיניהן מוצאות אותן נקודות קטנות שמשנות דברים גדולים יודעות להפעיל אותו פרפר שמחולל את הסופה. בניגוד למדע אין ודאות בשיטות הללו ולכן הן פותחות פתח להרבה שרלטנים. אך מה לעשות והמציאות בה אנחנו חיים אינה ודאית ובמקום שבו הוודאות של המדע הקונבנציונאלי אינה יכולה לעזור לנו הפניה למסורות שלמדו לפעול בתוך תנאי אי ודאות יכולות להושיע אותנו. להרחבה ראה את האתר של יואב בן דב www.bendov.info ואת הספר "כאוס" מאת ג'יימס גליק הוצאת "מעריב" 1991  

"מערכת העצבים עולה

על כל המחשבים גם יחד"

"מערכת העצבים האנושית", כותב פלדנקרייז, "היא הארגון החומרי המורכב ביותר בעולם. חוקי התורשה שלה, התפתחותה האמבריאולוגית, המבנה האנטומי ופעילותה הפיסיולוגית הם המסובכים שבתופעות עולם החי. ארגון האינפורמציה והאינטגרציה של המערכת האנושית עולה על זה של כל המחשבים האלקטרוניים גם יחד. הוא מורכב יותר. אבל עיקר מורכבותה של מערכת זו היא התודעה והיכולת ללמוד: מלמידת התינוק בהתפתחותו מינקות לבגרות ועד למידת המבוגר היוצר מוסיקה ומתמטיקה. תופעות התודעה והלמידה ודרך מעשית לשכלולן הן הנושא של ספר זה". ובקטע אחר כותב פלדנקרייז:"בתורות האיזוטריות רווח משל שמוצאו מטיבט הממשיל את האדם נטול התודעה למרכבה שנוסעיה הם היצרים. סוסיה הם השרירים והיא עצמה – השלד. התודעה היא הרכב הישן (הכוונה לנהג המרכבה המצוי בתנומה- ז.ג.) . כל עוד הרכב רדום נגררת המרכבה ללא מטרה. כל נוסע מבקש להגיע למקום אחר וכל סוס מושך לכיוון אחר. כשהרכב מקיץ ונעור ואוחז במושכות מושכים הסוסים את המרכבה ומביאים כל נוסע למחוז חפצו. ברגעים בהם עולה בידי התודעה למצוא מכנה משותף להרגשה, לתחושות, לתנועה ולמחשבה עולה המרכבה על דרך המלך. ברגעים כאלה מתעלה האדם לדרגת מגלה ממציא יוצר מחדש 'יודע'. הוא מרגיש אחדות אורגנית בעצמו ובתבל ומבחין שהוא אחד והעולם אחד ואיחודם מבטל את הבדידות". (מתוך "שכלול היכולת – הלכה ומעשה", מהדורה אחת עשרה 1986 הוצאת אל"ף). הקטע הראשון נשמע כמו תיאור מדעי (ופלדנקרייז היה אכן מדען) והשני נשמע כמו קטע מסיטי ודומה שפלדנקרייז נטל גם מזה.

איך נעלמה פריצת הדיסק

על השפעתה של שיטת פלדנקרייז כתב לי אחד הקוראים, א.ב. ממרכז הארץ את הדברים הבאים:"לפני ארבע שנים סבלתי קשות מכאבי גב תחתון, כולל הקרנות לרגליים וריתוק למיטה. בדיקת CT העלתה כי יש לי פריצת דיסק חמורה בחוליה L5 עם לחץ משמעותי על חוט השדרה. כמו כן בלט דיסק בחוליה L4. רופא מומחה אליו הגעתי בחן את התוצאות ובישר לי כי ללא ניתוח לא אוכל עוד לעמוד זקוף."בעקבות המלצות הגעתי לאימון פלדנקרייז. אני מתאמן כמעט ארבע שנים, פעמיים בשבוע. זה לא קל – אני עצמאי וחייב לפרנס ארבעה ילדים. סדר היום, הלחוץ ממילא, מתמלא במטלה נוספת. אך נתברר לי כי המאמץ משתלם. ההרגשה השתפרה פלאים. לבד ממקרה חריג של כאבי גב (בשל מאמץ חד פעמי מיותר ) איני סובל עוד מכאבים. למדתי לארגן את הגוף: לשבת נכון, ללכת בצורה נכונה יותר, לשפר יציבה ולתרגל את התרגילים. בדיקת CT לפני כשבועיים העלתה כי פריצת הדיסק החמורה נעלמה ועתה יש רק בלט דיסק בחוליה L5 ללא לחץ על עמוד השדרה. ובאשר לחוליה L4 – אין אפילו בלט דיסק. תוצאות הבדיקה ריגשו אותי מאוד. למרות שכבר זמן רב אני מרגיש טוב יותר וללא כאבי גב, אני פשוט נדהמתי שיש לכך גם ביטוי בתוצאות של בדיקה קלינית". להוכחת האמיתות של דבריו שלח לי הקורא צילום של שתי הבדיקות זו שמלפני ארבע שנים וזו שמימים אלו.

 

 

=================================================================

ראה גם "הקשר בין יפי הנמר וכאב הגב שלך"

מה בין גוש שלום,  פינוקיו ואפה של קליאופטרה

האם אורך אפה של קליאופטרה משפיע על חיינו

3 תגובות בנושא “כאוס, פלדנקרייז, דיקור, אפקט הפרפר, ואפה של קליאופטרה

  1. פינגבאק: היגיון בשיגעון » Archive » מה בין פינוקיו לקליאופטרה

  2. פינגבאק: היגיון בשיגעון » Archive » האם אורך אפה של קליאופטרה באמת משפיע על חיינו

  3. פינגבאק: שיטת פלדנקרייז | היגיון בשיגעון

סגור לתגובות.