היגיון בשיגעון

כישלונות אמ"ן בהערכת הסכנות למדינה

הכרזתו של ראש אמ"ן מזכירה הכרזות דומות של ראשי אמ"ן בעבר * אלוף אלי זעירא שקבע ערב מלחמת יום כיפור כי הסבירות למלחמה נמוכה ואלוף אהרון זאבי (פרקש) שהכריז בעת מינויו שרקטות הקסאם אינן מסוכנות, כי טווחן 6 קילומטר * רשימת הכשלונות של אמ"ן בהערכת הסכנות האורבות למדינה * ומדוע נזף בן גוריון באלוף מאיר עמית גם כשתחזיתו היתה מדוייקת

בסקירה שנתן בשבוע שעבר  בוועדת החוץ והביטחון, אמר ראש אמ"ן, אלוף עמוס ידלין: "ההרתעה הישראלית שוקמה מאז מלחמת לבנון השנייה, וזה משפיע על כל המערכת האזורית".

 ההרצאה הזו מלמדת שראשי אמ"ן לא שכחו ולא למדו דבר מאז התחזית של "סבירות נמוכה", שנתן ראש אמ"ן אלוף אלי זעירא, ערב מלחמת יום הכיפורים.

הצהרה זו גם מלמדת אולי שיש לעדכן את ממרת חז"ל. מאז חורבן הבית ניתנה הנבואה לשוטים אבל הטפשים ממשיכים להתנבא ואינם לומדים לקח.


ההערכה הזו של ידלין מזכירה לי סיפור שסיפר לי פעם ידידי, האלוף במילואים יוסף גבע.

כשפרש בן גוריון לשדה בוקר בשנת 1963, סיפר גבע , הוא קיים פגישת פרידה עם המטה הכללי של צה"ל. בן גוריון ביקש לשמוע סיכומים והערכות על מצבו של הצבא.
בין היתר דיבר מאיר עמית, שהיה אז ראש אמ"ן (וכבר היה לו מינוי של ראש המוסד). הוא נתן נאום מבריק שבו ניתח את המצב הלאומי. בין היתר צפה ששנתיים אין סכנה למלחמה וניתח את כל העולם שמסביבנו. בדיעבד אפשר לומר כי תחזיותיו היו מדויקות ולאחר זמן נתברר כי כל מה שאמר התקיים.

בן גוריון ביקר בחריפות את ניתוחו של עמית. הוא לא ביקר את הטיעונים שלו אלא את עצם העובדה שקצין מודיעין נותן הערכות.

 

בן גוריון אמר: כל תפקידך הוא להביא עובדות. אתה צריך להביא הערכה של מה קורה עכשיו ולא מה יהיה בעתיד.
אתה לא מסוגל להעריך מה יחליט קברניט של האויב, או מי שאתה חושב שהוא האויב. אתה גם לא יכול להעריך מי הוא האויב. אתה מסוגל לשקול שיקולים הגיוניים. מלחמות לא פורצות מההיגיון של האדם הפשוט אלא משיקולים אחרים. אילו היה היגיון אפשר היה לדעת מי ינצח. אך לא יכולים לדעת מי ינצח. שיקול הדעת הוא של הקברניט. הוא צריך לקבל את העובדות. הוא צריך לשקול
.

אחר כך, מספר יוסף גבע, דיברתי עם מאיר עמית ואמרתי לו: היה לך נאום מצוין. אני לא יודע מה הזקן רצה ממך. מאיר עמית היה קצת פגוע כי היה לו באמת נאום מבר כשלמדתי להכיר את בן גוריון הבנתי את שיקוליו. החלטות של חיים ומוות ומלחמה ושלום הן החלטות של מנהיגים. רק מנהיגים יכולים לנחש ולהעריך מה חושב מנהיג האויב ומה יחליט. בן גוריון החזיק תמיד אנשים שאינם חושבים באורח דומה. רמטכ"ל וסגן החולקים האחד על רעהו. כדי שאף פעם לא תהיה דעה יחידה. בן גוריון נהג לומר: כל המומחים יודעים 'להתנבא' על מה שהיה בעבר, לא על מה שיהיה בעתיד. אין מומחים לעתיד. לכן, אני לא לוקח מומחים כדי שיגידו לי מה יהיה. אני לוקח מומחים שיוכלו להגיד לי מה אפשר לעשות.

רשימת הכישלונות

הלקח הזה של בן גוריון לא נלמד למרבית הצער. גולדה מאיר היתה מנהיגה גדולה אבל בן גוריון היא לא היתה. לכן, ערב מלחמת יום הכיפורים סמכה על הגנרלים (ואפילו אמרה: אם הגנרלים אומרים שלא לגייס מילואים אני יכולה להתווכח אתם?).

אמ"ן הוכיח עצמו במהלך השנים כגוף יעיל באיסוף מידע. אך הוא נכשל בכל הנוגע להערכת המידע הזה ותחזיותיו.

רשימת הכשלונות בתחזיות אמ"ן זהה כמעט לרשימת התחזיות.
להלן רשימה חלקית:

לכן, כששמעתי את תחזיתו של האלוף ידלין חשבתי שאולי כדאי לבדוק את הממ"ד.

ראה גם המאמר על הצלחות אמן

http://www.zeevgalili.com/?p=487

ראה התחזית ההזויה של עמוס גלעד