היגיון בשיגעון

מה חוללה הויקיפדיה

שינוי הפירמידה של ידע ועוצמה

אחד מחסידי הוויקיפדיה, ג. רז, איש מחשבים מבריק מארצות הברית, כותב לי: " הוויקיפדיה משנה את פירמידת העוצמה של סמכות הידע. המהפכה שהיא מחוללת ניתנת להשוואה למהפכה שחוללה המצאת הדפוס בידי יוהן גוטנברג. הויקיפדיה אינה נכתבת על ידי האנשים שיש להם נייר והם טוענים שהם יודעים, אלא על ידי האנשים שמספיק אכפת להם כדי לכתוב מה שהם יודעים. השחרור של הידע מכבלי ממסד הידע מסיג לאחור את העוצמה שממסד זה רכש לעצמו. האוניברסיטאות הן ההמשך הישיר של הכוהנים במצרים העתיקה והנזירים בימי הביניים שהחזיקו בידע כמקור כוח. הופעת הדפוס אילצה אותם לוותר על חלק מן הכוח שהיה להם.  עד עכשיו הדרישה העיקרית ממי שרוצה להיות פילסוף היתה תשלום מיסי חבר לגילדת הפילוסופים. מכאן והלאה הדרישה העיקרית היא גישה לקפה אינטרנט וסקרנות בריאה. אני חושב שניתן לצפות בעתיד לצורות חדשות של הכשרה מקצועית ותארים אקדמיים, שלא יהיו קשורים למוסד פיזי.

" ויקיפדיה מכילה תתי נושאים שלא היו יכולים לענין כמעט שום אנציקלופדיה אחרת.למשל: תיאור מלא של כל ההיסטוריה של גיבורי קומיקס, ערכים על שורה של אמנים זעירים מקומיים שאיש לא שמע עליהם מעבר לפאב השכונתי; תאור של כנסיה זעירה באמזונס, מינוחים רפואיים אזוטריים מרפואה סינית.

" ה"ויקיפדיה" מבשרת גם את המעבר מידע ריכוזי לידע דמוקרטי. היא המשך למעבר כזה בתחומים אחרים. כמו שהשלטון והכסף עברו דמוקרטיזציה עכשיו מגיע תור הידע. היתרון הוא בהפחתת הכוח של בעלי אינטרס. החיסרון הוא בעריצות המתגברת של ההמון על היחיד. בכל מקרה מדובר בתהליך שצריך לקבל אותו ולהתפתח איתו" .

מימין: "המשך ישיר למהפכת הדפוס". מכונת הדפוס של גוטנברג

משמאל: ממציא הדפוס יוהן גוטנברג.

ראה

בין האנציקלופדיה היהודית והוויקיפדיה

 

קיצור תולדות הויקיפדיה

קיצור תולדות ה" ויקיפדיה"