ENGLISH VERSION
פרסי נובל – יהודים מול כל העולם
מאות צילומים נדירים מן המאה ה-19 מחזקים את המסקנה העולה ממפת המשלחת הבריטית * הצילומים לוקטו בשקדנות על ידי חוקר ארץ ישראל אלי שילר וניתן לצפות בהם באינטרנט * וגם מפות טופוגרפיות מעולות של הארץ ניתן להוריד ובקרוב אולי גם המפה הבריטית
כשפרסמתי כאן, לפני שבועיים, את המאמר על " המפה הגדולה של הארץ הריקה" , התקשיתי למצוא צילומים, שיתמכו במסקנה העולה מאותה מפה.
המפה – אשר שורטטה בידי משלחת בריטית שערכה כאן סקר יסודי בשלהי המאה ה-19- מוכיחה מעל כל ספק כי אנשי העלייה הראשונה (1882) מצאו ארץ שוממה וריקה. בדיוק כפי שתארו הסופר מארק טווין ותיירים רבים אחרים.

קבר רחל 1900
מאותה תקופה יש שפע של איורים יפהפיים בספרי מסעות. מאחד מהם נטלתי את האיור של רחוב ביפו. הבעיה עם האיורים הללו הוא שהם משקפים יותר את הרומנטיקה של המאיירים כלפי הנוף הפיסי והאנושי של " ארץ הקודש" , מאשר את המציאות. בספרו של מארק טוויין מצויים כמה צילומים, אך הם באיכות כל כך גרועה שלא ניתן להשתמש בהם. וכך גם צילומי התקופה ממקורות אחרים. ביניהם צילומים שהופיעו בספריהם של חברי המשלחת הבריטית.
הכל תלוי במזל ואפילו ספר תורה שבהיכל. ואם ספר תורה כך, קל וחומר ולהבדיל טור בעיתון. שיחק לי מזלי ואחד הקוראים, יואב רופא שמו, הביא לתשומת ליבי את דבר קיומו של אתר אינטרנט בו מצוי אוצר גדול של צילומי ארץ ישרל מן המאה ה-19. לקוראים שאינם יכולים להתאפק אמסור מיד את כתובת האתר. ירוצו למחשב ולאחר שיזינו עיניהם באוצרות יחזרו לקרוא את המשך מאמרי. כתובת אתר הצילומים
http://www.eretzyisroel.org/~dhershkowitz/
מה יש באתר
יש באתר הזה הרבה דברים טובים אך עיקר חשיבותו באוצר הצילומים שלו. הצילומים האלה מאשרים את דבריו של מארק טוויין (" ארץ ישראל יושבת בשק ואפר. מרחף עליה כישוף של קללה ששרפה את שדותיה" ). ארץ של דרכי עפר שוממות ומאובקות, מישורים גבעות והרים צחיחים, ריקים מאדם ומצל, בתי חימר עלובים, ביצות ממאירות. צילום קבר יוסף בשכם משנת 1865 מראה חורבה עלובה (אז הפלסטינים עוד לא ידעו שזה מקום קדוש שלהם) וסביבתו שוממה.
הערים הערביות, אלה שהפלסטינים רוצים לחזור אליהן מכוח " זכות השיבה" , הם ישובים קטנטנים – יפו, חיפה, עכו, נצרת. כל מה שניתן להסיק מן המפה של המשלחת הבריטית מומחש כאן שחור על גבי לבן, בצילומי אמת ובזמן אמיתי.
הצילומים מלווים בכיתוב ובהסבר על שנת הצילום והמקום. לאוצר הצילומים מתלווה טקסט תמציתי באנגלית, המתאר את התקופה, פרי עטו של חוקר ארץ ישראל הוותיק, אלי שילר.
שאלתי את אלי שילר על הדרך בה הוקם האוסף. נתברר שמה שנמצא באתר הועתק (" ללא רשותי" ) מספר שהוציא לפני שנים רבות ושאזל מזמן מן השוק. הוא סיפר לי כי אסף את האוצר הזה בעמל רב, עקב בצד אגודל, מתוך ארכיונים, אוספים פרטיים ומקורות רבים אחרים.
באר שבע 1880
האתר כולל גם קבוצת מאמרים חשובים על ההיסטוריה של ארץ ישראל מאת ג'ואן פיטרס, שמואל כץ, הרב יואל כץ ועוד. כמו כן יש כאן אוסף של עיתוני " פלסטיין פוסט" (היומון האנגלי שממנו נולד ה" גרוזלם פוסט" ) מן השנים 1932-1950.
מול אתרי אש"ף
מאליה מתבקשת ההשוואה בין האתר הזה לאתרים הרבים של אש" ף ובמיוחד לאתר " הזיכרון הפלסטיני" . למרבית הצער אין מה להשוות. אתר " ארצישרואל" הוא אתר רדום. אין בו שום סימנים לפעילות כלשהי – אין עידכונים, אין תגובות של קוראים, אין מידע על מספר הכניסות. כמעט שאין קישורים לאתרים משלימים. בקיצור: אין בו מה שאתה מצפה מאתר הנלחם את מלחמת קיומה של ארץ ישראל כארצו של העם היהודי.
אתר הזיכרון הפלסטיני לעומת זאת הוא אתר עשיר, מטופח, דינמי. כבר סיפרתי על הצילומים המופיעים בו. אין כאן הצילומים מן המאה ה-19 החושפים את האמת. רוב הצילומים הם או צילומים נוסטלגיים משנות העשרים והשלושים (של המאה ה-20) ובעיקר צילומים בני ימינו. כל פינה בארץ הזו צולמה כשהפלסטינים מצביעים על הבתים והאתרים ש"נגנבו" , " נשדדו" וכו". חלק זה של האתר כולל גם שקרים לא מעטים – צילומים של בתים יהודיים כאילו נלקחו מערבים (ראה מסגרת).
החלק העיוני של האתר הפלשתיני מרשים מאד. יש שם איסוף שיטתי של סיפורי פליטים שנעקרו ממקומם ב-1948. יש שורה של ציטטות שמאמתות כאילו את טענותיהם – החל בציטטות ממאמרו של אחד העם " אמת מארץ ישראל" וכלה בדברי הבלע של אילן פפה. יש שם מערכת של שאלות ותשובות " מה תשיב לציונים" . יש מובאות מכתביהם של חיים ויצמן, דוד בן גוריון, ארתור רופין, זאב ז"בוטינסקי, מנחם בגין, יגאל אלון ורבים אחרים. יש שם עשרות מסמכים והסברים על כוונות ותוכניות הטרנספר של הציונות מראשיתה ועד מלחמת השחרור ועד ימינו.
יוזמי האתר ומפעיליו עושים שימוש עצום בטקסטים ישראליים דווקא, כדי לחזק את עמדתם. מובן שמככבים אצלם כל ההיסטוריונים הפוסטציונים, המספרים על העוול הנורא שגרמנו לפלסטינים. אבל דווקא ציטוטים מפי מחברים הקשורים לממסד הציוני נשמעים חזקים ומשכנעים בהרבה. כך, למשל, הם מצטטים מן הביוגרפיה של מיכאל בר זוהר על דוד בן גוריון משפט האומר כי הסיסמה " עם ללא ארץ לארץ ללא עם" לא היתה נכונה עובדתית וכי ארץ ישראל לא הייתה ארץ ריקה כשבאו אליה ראשוני הציונים.
המשת"פים היהודים
אין ספק שמוח יהודי ואולי מוחות יהודיים רבים עומדים מאחורי האתר הפלסטיני. ידם של המשת" פים היהודיים ניכרת בכל. בצילומים עכשוויים מכל חלקי ארץ ישראל. בחיפוש אתרים של כפרים שלא נותר מהם זכר. ובהשגת מובאות ממקורות נשכחים. כמו למשל: ציטוט מאמר של זאב ז"בוטינסקי שהופיע ב" הארץ" ב-1923.
יש באתר מקום ל" ספר אורחים" המעיד על השפעתו והאפקטיביות שלו. יש מכתבים רבים של ערבים מכל העולם בנוסח " לא נשכח אף גרגיר של אדמנתו" " פלסטיין עוד נחזור אלייך" . גם הרבה מכתבים של גויים בנוסח " עכשיו אנחנו מבינים את הבעייה" . או "יש לשים קץ למדינת האפרטהייד הסדיסטית" . אבל יש שם גם מכתבים של ישראלים. כמו למשל מכתבו של ד"ר יהודה בן חור, המציג עצמו פיסיקאי ופטריוט, האומר בין היתר " זה הזמן שאני ואחרים כמוני ננצל את המעמד האינטלקטואלי והטכנולוגי שלנו כדי לעמוד מול המדכא ונשחרר עצמנו מן הזיהום הזה" .
המפות הרוסיות של ארץ ישראל
האיש שהביא לידיעתי את דבר קיום אתר הצילומים הוא הקורא יואב רופא. וזהו סיפור בפני עצמו. בפנייתו אלי העלה הצעה לסרוק את מפת המשלחת הבריטית לצורך הפצתה ברבים באתר שהקים באינטרנט. (בינתיים המפה הועלתה כבר לאינטרנט.
ראה את המפה באינטרנט
http://amudanan.co.il/ (יש ללחוץ על המלה מפה ולבחור במפה של 1880)
יואב רופא הוא פיסיקאי צעיר, יליד רמת אילן שליד בר-אילן, שסבו וסבתו היו ממייסדי כפר פינס. הוא שרת בצה" ל בפענוח צילומי אוויר, היה מדריך בחוגי סיירות ובמסגרת זו כתב תוכנת מפות לידיעת הארץ לצורכי ההדרכה.
העיסוק האינטנסיבי של יואב רופא בנושא הביא אותו לרעיון מדליק – להקים אתר שיספק מפות טופוגרפיות באיכות גבוהה של ארץ ישראל. הוא הקים אתר בשם " עמוד ענן" http://amudanan.com, המציג מפות רוסיות של ארץ ישראל בקנה מידה של 1:50,000 ותצלומי לוין.
מדוע מפות רוסיות?
רופא גילה כי מפות כאלה, באיכות גבוהה, המבוססות על צילומי לוויני ריגול שעשתה ברית המועצות מעל אזורנו, ניתנות להשגה ואין עליהן זכויות יוצרים. רופא הלביש על המפות הסובייטיות את התוכנה שלו וכך " גייר" אותן – חתך, יישר, חיבר והוסיף כתובות עבריות. למפות הללו יש חסרון. הן מעודכנות רק לשנת 1988. אין בהן כביש חוצה ישראל, נתיבי אילון מגיעים רק עד מחלף ההלכה והעיר מודיעין הייתה רק בתכנון. רופא השקיע כבר מאות שעות עבודה במפות הללו ובדעתו לעדכן אותן כך שיעמדו לרשותו של כל מטייל כשהן מעודכנות וניתנות להורדה ולהדפסה חינם אין כסף.
אגב, אלי שילר שצילומיו מופיעים באתר " ארצישרואל" אמר לי כי אין כל חידוש במה שכתבתי על המפה וכי מצויות כמה מפות כאלה בארץ. הן מוכרות היטב לכל מי שעוסק בארץ ישראל.
קשה אכן להביא חדשות בנושא שהתרחש לפני 130 שנה. אך החדשות הישנות הללו נוגעות לסלע קיומנו. מדוע אין הציבור הרחב ובעיקר תלמידי בתי הספר יודעים את העובדות הנובעות מן המפות והצילומים? מדוע אין לישראל אתר כזה כמו שיש לפלסטינים? מדוע צריכות יוזמות כאלה להיות עניין של אנשים פרטיים ולא של משרד החוץ למשל? ומדוע אין משווקים את המפה ומכינים העתקים של הצילומים ושולחים לכל בית ספר בארץ?
אני מחכה עדיין לטלפון ממשרד החינוך.
קישורים נוספים באותו נושא
196 ישובים חדשים של מהגרים ערבים מאז 1877
פתאום קם אדם ומרגיש שהוא עם ומתחיל לרצוח
http://www.zeevgalili.com/2012/01/16257
השתמרות שמות שמות עבריים בארץ ישראל
http://www.zeevgalili.com/2011/02/13803
""ג'ואן פיטרס שחשפה את הבלוף של הפליטים הפלסטינים
http://www.zeevgalili.com/?p=6933
יונה לוי גרוסמן מסבירה http://www.youtube.com/watch?v=rYxIgtuS5SM
יום הנכבה וההונאה
http://www.zeevgalili.com/2010/05/8830
המפה הגדולה של הארץ הריקה
http://www.zeevgalili.com/?p=325
דמוגרפיה וגאוגרפיה בארץ ישראל
http://www.zeevgalili.com/?p=1390
הגירת פועלים מצרים לארץ ישראל
http://www.zeevgalili.com/?p=5929
ללמד את הנאכבה או לאסור אותה
http://www.zeevgalili.com/?p=3784
The Palestine Exploration
http://www.pef.org.uk
אוכלוסיית ארץ ישראל 1875 פרד מ. גוטהייל
http://www.jstor.org/pss/4282757?cookieSet=1
אונר"א אירגון אנטישמי לחיסול ישראל
http://www.youtube.com/watch?v=C-omIlOSFvQ
עזמי בשארה: אין עם פלסטיני
http://www.youtube.com/watch?v=U1KkYjhFryA
************* קטע חדש*******************
"הפלסטינים ניכסו הבית שבנה סבי בצפת"
על אמצעי ההטעיה שבהם משתמשים הפלשתינאים באתר שלהם ניתן ללמוד מן המכתב הבא, שקיבלתי מן הקוראת
עצמונה וקסמן שבתאי (לבית פרל), ילידת צפת:
" בעקבות רשימתך נכנסתי לאתר הזיכרון הפלשתינאי ומצאתי כי בין הבתים שמתועדים באתר כבית "שדוד" את הבית שבנה יואל ברשד, סבו של אבי, בשנת 1904. סבי עיטר את השער והחזית של הבית בסמלי מגן דוד. אשפי התעמולה הפלשתינים צלמו את החצר מהצד הפנימי. אין לי ספק שהם ידעו בדיוק כי הבית שייך מאז ומעולם ליהודים, אך ללא בושה הכניסו את התמונה לאתר" .
בית ברשד בצפת שהפלסטינים ניכסו לעצמם(למעלה). מגן דוד החקוק באבן הראשה של הבי ת(למטה)
שני הצילומים: באדיבות משפחת ברשד
*************** מסגרת ***********************
הפלסטינים על מארק טוויין
באתרים של אש" ף מרבים להתייחס לתיאוריו של הסופר מארק טווין המתאר את ארץ ישראל של שנת 1867 כארץ ריקה ושוממה.
· הוא בא לארץ בתקופה החמה.
· ב-1861 הייתה מלחמה קשה בין נוצרים מוסלמים ודרוזים בהר הלבנון ונרצחו יותר מעשרת אלפים מרונים (מה הקשר?).
· הביקור שלו היה קצר וכלל רק את המקומות הקדושים.
· הוא לא מביא נתונים סטטיסטים על הדמוגרפיה והתוצרת החקלאית. כך שאין להתייחס לתאורו כאל מקור מוסמך.
· הוא משווה את ארץ ישראל לאדמות הפוריות של אמריקה וזה לא פייר.
מארק טווין
****************מסגרת************************
מיהו פלסטיני
יאסר ערפאת נולד בקהיר.
אדוארד סעיד, " הפליט האולטימטיבי" , שטען כי גורש מביתו בירושלים גדל ברוב ימי ילדותו ובגרותו בקהיר.
פאוזי אל קאוקג'י ממנהיגי מאורעות 1936, שעמד בראש צבא השחרור הפלשתינאי במלחמת השחרור, נולד בטריפולי שבלבנון.
נאיף חואתמה , מנהיג החזית העממית לשיחרור פלשתין נולד בירדן.
עיז א-דין אל קאסאם , ראש כנופיית טרור בשנות העשרים והשלושים. על שמו נקראת הזרוע הצבאית של החמאס. נולד בסוריה והתחנך במצרים.
מוחמד בודייה ראש המבצעים של ספטמבר השחור, נולד באלג'יריה.